91 гласа "за", 41 - "против" и трима "въздържали се"

...
91 гласа "за", 41 - "против" и трима "въздържали се"
Коментари Харесай

Спор в НС относно Закона за личната помощ

91 гласа "за ", 41 - "против " и трима "въздържали се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за персоналната помощ. Темата провокира спор в залата.

От идната година да има съответен кръг от лица с право на персонална помощ, съгласно действителната потребност от асистентска грижа, финансирана с обществен запас и ориентирана към най-нуждаещите се и уязвими лица, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за персоналната помощ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така няма да се позволява обсегът да се свежда до всички хора с увреждания в страната от следващата година ,

написа в претекстовете си вносителят - Министерският съвет. До 31 декември т.г. се резервира настоящият обсег.

Прецизират се степените на взаимозависимост, обвързани с установяване на брой часове за персонална помощ въз основата на самостоятелна оценка на потребностите, съгласно съответния случай, съгласно зависимостта от интензивна поддръжка за ползвателя от друго лице за осъществяване на разнообразни действия в ежедневния живот. Запазват се границите на настоящите четири степени на взаимозависимост и оптималният брой часове - до 168 на месец.

Според майките на деца с увреждания от самодейността „ Системата ни убива “,

които тази заран посрещнаха депутатите с митинг пред един от входовете на Народното събрание, измененията по-скоро целят „ заличаване на промяната в обществената сфера “. Според майките помощните средства няма да се дават съгласно потребностите и самостоятелните потребности, а всички деца и хора с увреждания, имащи право на помощник, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Същата теза застъпи и опозицията в Народното събрание - Антон Кутев от левицата изиска законопроектът да отпадне от дневния ред

" Отвън има протестиращи, единственото хубаво, което направи този парламент за хората с увреждания, е точно настоящият закон ", обоснова се той. "Защо ви се постанова да осакатите закона, няколко десетки хиляди човешки живота, като определяте ставка от 168 часа месечно, 8 часа дневно ", разяснява Кутев. "Какво да вършат тези хора през останалото време ", попита депутатът.

"Не се лишават никакви човешки права, резервира се часовата месечна ставка до 168 часа на месец " ,

отговори Светлана Ангелова /ГЕРБ/, зам.-председател на обществената комисия.

Тя означи, че над 670 лица с увреждания могат да се употребяват от персонална помощ, сега са подписани над 33 хиляди контракта за персонална помощ. Запазва се коефициентът на възнаграждение на персоналните асистенти като в това време минималната работна заплата от 2021г; става 650 лева и действително те ще получават повече пари от 2020 година Не се трансформира кръгът на лица, които имат право на персонална помощ, в противен случай - уголемява се, акцентира още Ангелова.

Приетите промени уточняват регулациите за усилване контрола за предварителна защита от злоупотреби и за повишение качеството на персоналната помощ за ползвателите посредством въвеждането на ангажимент за кметовете на общини при упражняването на надзор да правят наблюдаване за качеството на персоналната помощ.

При открити нарушавания и непозволени дейности персоналната помощ ще бъде спирана.

Повишават се и условията към асистентите, предоставящи персоналната помощ ,

във връзка с здравословно положение за осъществяване на отговорностите им.

Доставчикът на персонална помощ ще може да слага условия към асистентите, според от потребностите на ползвателя. Предвижда се даване на персонална помощ в случаите, когато ползвател има потребност от лекуване в чужбина и/или осъществяване на рехабилитационна услуга. По този метод при ясни правила лицето ще продължи да получава асистентската грижа, с което се обезпечава непрекъсваемост на процеса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР