91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново

...
91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново
Коментари Харесай

91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Велико Търново за 2019 година

91,6 милиона лв. е стартовият бюджет на Община Велико Търново за 2019 година. Това оповестиха по време на публично разискване заместник-кметовете на Старата столица Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, както и шефът на финансовата дирекция Мариян Маринов. Обстойно бяха показани плановете по функционалности и пера. Образованието и инфраструктурата са измежду основните цели за годината, а развиването въздейства удобно на всички браншове, уточни Снежана Данева-Иванова.

Запазват се ставките на налог здания и на таксата за битови боклуци. Променя се само методиката за данъка за коли, в сходство със законодателните промени. За три от общо шест категории коли са определени минималните ставки, а за другите три класа равнищата на облагане понижават. На 30% от всички коли налозите ще намалеят, в това число и на огромен брой всеобщи возила. На още 27% от по-старите коли облагането не се трансформира, или в случай че има нарастване, е с до 5 лв. на година. На други 30% от по-старите транспортните средства данъкът пораства алегорично с до 10-15 лв. на година.

43,3 милиона лв. е общата дотация за делегирани от страната активност – с 6,7 милиона лв. повече. Средствата за обучение са 27,7 милиона лв., или с 4,8 милиона лв. над тези за 2018 година. Увеличение на парите ще има за опазването на здравето, културата и туризма, обществените действия и опазването на здравето.

Местните и дофинансирани от страната действия са в размер на 41,4 милиона лв. – с 8,4 милиона лв. повече по отношение на 2018 година. Това акцентира напъните на Община Велико Търново да обезпечи със лични средства развиването на всички браншове. Прогнозираните локални данъчни доходи са 20 милиона лв., още толкоз е проектът и за неданъчните приходи. Финансовата непоклатимост е подчертана и от общия размер на дълга е към 8% от личните доходи на общината, при таван от 15%.

За над 28 милиона лв. е капиталовата стратегия на Община Велико Търново за 2019 година. Планът планува строителство на нова детска градина и довеждане докрай на корпуса на ДГ „ Здравец “, създаване на нови улици в кварталите и съществена реорганизация на редица прави, продължение на подобряването на изискванията в учебните заведения и детските градини, строителство на подготвителен футболен терен и други Сред акцентите е и слагането на подземни контейнери за битова боклук, като първите ще са в Стария град.

Вече е в ход изработването на нов общоприет проект за организация на придвижването. Заделени са средства и за правата около Скалния венец, която ще е напълно нова.

Увеличават се средствата и за обитаемоте места, като парите за инфраструктура, отвън стратегия „ Местни начинания “ и издръжката, ще бъдат над 400 000 лв..

Общо 10 европейски плана на обща стойност от близо 30 милиона лв. ще бъдат изпълнявани през актуалната година. Предстои завършване на огромните усъвършенствания по градската среда в Старо Търново и кв. „ Чолаковци “, довеждане докрай на модернизацията на три учебни заведения и три детски градини. През втората половина на 2019 година ще стартира рехабилитация на над 10 улици в кварталите „ Света гора “, „ Асенов “ и Стария град, в това число улица „ Опълченска “, а също и входовете на града от север /Русе/ и изток /Варна/.

В развой на разработка и утвърждение са още 10 европейски плана за над 40 милиона лв.. Сред тях са „ Интегриран градски превоз “, основаване на атрактивна зона за конгресен туризъм на територията на Старото военно учебно заведение, която ще сложи началото на построяването на новия градски център на Велико Търново. Проектирано е разширение на Мултимедийния посетителски център и реорганизация на Музей „ Възраждане и учредително заседание “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР