900-годишна английска легенда разказва за лейди Годайва, която унижила достойнството

...
900-годишна английска легенда разказва за лейди Годайва, която унижила достойнството
Коментари Харесай

Легендата за благородното дело на лейди Годайва

900-годишна британска легенда споделя за лейди Годайва, която унижила достолепието си пред цялостен град, с цел да бъдат понижени налозите на жителите му. Смята се, че благородната лейди е аристократка, живяла през XI век. Тя се омъжва за властния лорд на Ковънтри - Леофрик. За разлика от останалите знатни дами обаче тя не стояла единствено в замъка, а се разхождала сред простолюдието. Сама видяла по какъв начин високите налози, които постанова нейният брачен партньор, принуждават хората да живеят в непрестанен недостиг. Затова събрала храброст и помолила лорда да понижи налозите на народа.

Той се ядосал от дръзката постъпка на жена си и решил да я накаже, като я унижи пред града, за чиято правдивост се бори.
Лордът споделил, че ще понижи налозите единствено в случай че язди гола кон из целия Ковънтри.

Решена да помогне на хората, тя свалила облеклата си, качила се на кон и се посочила пред целия град, както майка я родила. Покривала се само с дългата си коса.

Преди да стартира обиколката, близки до лейди Годайва споделили на локалните какво се кани да направи за тяхно положително и ги предизвестили да не излизат от домовете си.

Единствено мъж на име Том не съумял да сдържи любознанието си и погледнал през прозореца голата лейди. Според легендата в същия миг той ослепял и по този начин се родила поемата за Надзъртащия Том.

Благородната жена обиколила целия град, след което нейният брачен партньор удържал на думата си и понижил налозите.

Много историци считат, че тази легенда е чиста небивалица и в реалност лейди Годайва е съществувала, само че не се е разхождала гола из града. Тя е била известна със своята благотворителност към народа и основаването на Бенедиктския манастир в Ковънтри.

Тя била една от дребното дами по това време, които имали лична земя.

Легендата за нейното дело се предавала от уста на уста, а единственият писмен източник е на британския духовник Роджър Уендовър, който е създател и на други известни за времето си митове.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР