90 процента е общият имунитет срещу опасните заразни болести в

...
90 процента е общият имунитет срещу опасните заразни болести в
Коментари Харесай

Майките от Хасковско се връщат към ваксините

90 % е общият имунитет против рисковите заразни заболявания в Хасковския район, което е доста добра оценка. За да бъдем предпазени от смъртоносните хепатит Б, туберкулоза, дифтерия, коклюш, хемофилус инфлуенца вид Б, морбили, пневдококови инфекции и полиомиелит, общият групов имунитет на популацията би трябвало да бъде 95 на 100. За съпоставяне този % в Германия, където имунизациите не са наложителни, е 96 на 100. Това съобщи доктор Снежана Иванова, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ във връзка Седмицата на международното здраве. На нея участваха шефът на РЗИ доктор Соня Димитрова, водещи педиатри от Хасково, представители на Дирекция „ Социално подкрепяне ”, както и здравни посредници, работещи главно с ромското население. 

Тази година във фокуса на акцията е имунизацията като персонално право и споделена отговорност. Целта е хората да бъдат оптимално осведомени за изгодата от имунизирането.

Истинско достижение е, че предходната година на територията на региона не е позволен случай на морбили, макар рисковите контингенти. Намалява броят на родителите от региона, които отхвърлят да имунизират децата си заради боязън от нежелани странични реакции, съобщи доктор Михайлова. Според нея тази еуфория от отвод от имунизация, каквато имаше преди няколко години, последователно спада и наклонността е към връщане на имунизацията.

С ръка на сърцето споделям, че в моята процедура няма случаи на тежки последици след слагането на ваксина, съобщи доктор Марио Янакиев.

Д-р Николай Николов акцентира, че в интернет се излива злостна и погрешна информация по адрес на наложителните ваксини. Педиатърът прикани майките да не имат вяра на поднесеното от антиваксиналните придвижвания в онлайн пространството.

Правело усещане, че и възрастните се ваксинирали, откакто прочетат на табелата на лекарския кабинет кои набори подлежат на имунизация. Тази година да вземем за пример би трябвало да имунизират против тетанус и дифтерия всички, чиято година на раждане окончава на 3.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР