90-годишният генерал-майор Йордан Касабов от Шумен е починал след трагичен

...
90-годишният генерал-майор Йордан Касабов от Шумен е починал след трагичен
Коментари Харесай

Бивш полицейски шеф и генерал от ДС се простреля и почина



90-годишният генерал-майор Йордан Касабов от Шумен е умрял след драматичен случай при прострелване. Инцидентът е станал в дома му в неделя към 18 часа, по неофициални данни.

Неврохирурзи от МБАЛ-Шумен са се борили за живота му, само че прострелването в региона на главата се е оказало смъртоносно. Ген. Касабов е някогашен началник на МВР-Шумен и МВР-Разград. Той е роден на 30 октомври 1928 година в търговишкото село Веренци. През 1948 година приключва приблизително действително обучение. От 1948 до 1949 година учи радио разузнаване в Школата за запасни офицери. Влиза в системата на Министерство на вътрешните работи и изкарва 3-месечен курс в Школата " Георги Димитров " от 1 юли до 5 октомври 1950 година Започва службата си като младши шпионин към отдел X-ВКР на Държавна сигурност в първи армейски свързочен полк. От 4 октомври 1950 година е шпионин и взводен пълководец в тринадесети стрелкови полк. От 1952 до 1955 година работи в отдела на Държавна сигурност към Областното и окръжното ръководство на МВР-Благоевград, като потегля от старши шпионин и стига до изпълняващ длъжността шеф на поделение. Заминава за Шумен, където е шеф на 3-то поделение на Държавна сигурност към МВР-Шумен.

От 1965 до 1966 година изкарва едногодишен курс в школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва. От 1969 година е първи зам.-началник по Държавна сигурност към Окръжното ръководство на МВР-Шумен. От 1975 до 1988 година е шеф на Окръжното ръководство в Шумен. След това до пенсионирането си на 1 юни 1990 година е шеф на Областното ръководство на МВР-Разград. През 1993 година излизат записките му " Тайните на контраразузнавача ".

blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР