90-годишна жена е починала, а 56 души са приети в

...
90-годишна жена е починала, а 56 души са приети в
Коментари Харесай

Жена почина, а десетки са в болница след заразяване с листериоза в Испания

90-годишна жена е умряла, а 56 души са признати в болница след зараза на листериоза в Испания. Предполага се, че има и още консуматори, изумени от заболяването, които обаче са в по-леко положение. Според управляващите, причиняващата рисковото заболяване бактерия, е открита в опаковки със свинско месо на компания от Севиля.
Предприето е евакуиране на всички артикули на компанията от магазинната мрежа, като беше издадено предизвестие тези, които към този момент са закупили свинско от съмнителната партида, да не го употребяват. Тъй като компанията е севилска, множеството случаи на заразяване са в южната испанска област Андалусия, само че има удостоверение на заболяването и на други места в страната.
Листериозата е бактериална зараза, която се предизвиква от грам позитивни, преносими бактерии. Смята се, че е относително рядка болест, като най-уязвими са новородени, възрастни хора и такива с имунен недостиг. Обикновено болестта се асоциира с тресчица, болежка в мускулите, повръщане. По-рядък признак е диарията. Ако инфекцията се популяризира може да провокира менингит. Последният се развива с главоболие, вдървеност във врата, комплициране, загуба на равновесие, спазми. Симптомите се появяват нормално за 7 до 10 дни. Лечението се прави с антибиотици за период от към 3 седмици.
Най-често заразяването с бактерията става при изразходване на сурово месо, млечни артикули, зеленчуци, плодове. Меките сирена и непастьоризираното мляко също съставляват евентуална заплаха за заразяване. За предотвратяване се предлага измиване и добра термична обработка на питателните артикули, както и отбягване на потреблението на меки сирена и непастьоризирани артикули от хора в рисковите групи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР