90-годишен юбилей чества един от най-уважаваните културни институти на столицата

...
90-годишен юбилей чества един от най-уважаваните културни институти на столицата
Коментари Харесай

От 165 на 25 000 нарастват творбите във фонда на Софийската градска художествена галерия за девет десетилетия

90-годишен празник празнува един от най-уважаваните културни институти на столицата – Софийската градска художествена изложба.
„ Годишнината е значима и за Музея за история на София, за Столичната библиотека и за Софийския списък – всички те имат общо начало – напомня Аделина Филева, шеф на СГХГ – През 1897 година поражда концепцията за столична библиотека. Минава много време и през 1914-а е одобрен план за Градски дом, който да се построи след войната. Това не става, за жалост. Едва през 1921 година се основава Фонд за подкрепяне на изкуството и идва значимата дата за всички тези общински институти – през 1928 година се основава Столичният музей с три отдела: за материални монументи, исторически списък и картинна изложба. “
С Аделина Филева наблюдаваме пътя от първите 165 творби във фонда на Софийската градска художествена изложба до днешните 25 000 произведения, в това число тези във филиалите, както и околните вероятности за развиването ѝ като съвременно и обичано място за нематериалност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР