90 деца и младежи със специални потребности от началото на

...
90 деца и младежи със специални потребности от началото на
Коментари Харесай

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас

90 деца и младежи със специфични потребности от началото на декември ще получават профилирана помощ в новоизградения и съвременно оборудван дневен център в Бургас. Центърът е основан от общината и е един от петте обекта по оперативната стратегия " Региони в напредък " в града, а в него ще работят подбрани експерти, съобщи " Нова телевизия ".

До преди няколко години постройката на Дневния център беше изоставена, рушаща се сграда. С решение на Общинския съвет тя беше предоставена на потребностите на бургаските деца и младежи с увреждания. След няколко години възобновяване и съоръжение от 1 декември центърът ще проработи.

" Майките от доста години желаят центърът да бъде отворен и интензивно ни подкрепяха в целия интервал на неговото създаване, на неговото съоръжение и на неговото обзавеждане. В центъра дневна грижа могат да получат близо 30 деца, а 60 могат да употребяват почасово рехабилитационни услуги, работа с психолог и логопед ", съобщи зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

" Имаме сензорна стая. Много сме горди с нея и че успяхме да я оборудваме по най-професионалния метод, с всички нужни кътове за релакс, за изваждане на прочувственото положение. Ще се употребява от всички деца и младежи - групово или самостоятелно. Имаме оборудван медицински кабинет, тъй като целевата група е такава ", сподели Мая Казанджиева, шеф на дирекция " Социални действия,здравеопазване и спорт ".

Има и специфичен рехабилитационния център, който ще бъде от изгода на Тодор, който е с диагноза детска церебрална парализа.

" Много добре се усещам. Рехабилитацията е на равнище. Намерих другари ", показа Тодор Кацаров.

В центъра има и кабинет по трудотерапия. В момента там създават коледна декорация. Според експертите тези занимания оказват помощ на младежите да разкрият капацитета си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР