90 000 от общо 123 000 квадратни метра в НДК

...
90 000 от общо 123 000 квадратни метра в НДК
Коментари Харесай

Преобразиха 90 000 квадрата в НДК

90 000 от общо 123 000 квадратни метра в НДК към този момент са напълно преобразени, очаквайки старта на идното председателство на Европейски Съюз, което България поема от 1 януари 2018 година

Огромната повърхност в двореца, която се обновява е дело на компанията реализатор на проекта- " Галчев Инженеринг " ЕООД. В рамките на 330 дни компанията съумя да ремонтира голямата повърхност на двореца, която не бе реконструирана от самото изграждане на постройката. В края на 2016 година след дълги процедури страната подписа контракт с " Галчев Инженеринг " за ремонта на НДК. А новото управление на двореца поддържа напъните на строителя за осъществяването на плана. До началото на 2017 година бяха утвърдени всички нужни планове за ремонт. Самите строителни действия стартираха през февруари. От тогава до момента в НДК са сменени изцяло над 30 000 квадратни метра разнообразни типове настилки. В половината от пространствата като фоайета, коридори и санитарни пространства е подложен първокачествен гранитогрес с съвременна визия и огромна издръжливост.

" Материалът е от най-хубавите на пазара, може да се употребява години наред, а добавената стойност за подобен ремонт е от значително значение за работата на двореца ", разяснява инж. Милчо Миронов, който е проектов началник. Останалите 15 000 квадратни метра пък са покрити с първокачествен мокет, който също дава отговор на всички условия за хигиена и противопожарна сигурност. Неподменено остана единствено пространството пред централното предверие на двореца, където се резервираха старите зелени плочки.

" Най-общо казано, с цел да се добие визия за мащаба на ремонта, мога да ви споделя, че цялото НДК е с площ от 123 000 кв. метра повърхност, а ние правим разнообразни строително-монтажни действия в 70% от тази повърхност " разяснява за " Стандарт " инж. Миронов и добави, че зала 3, зала 3.1, зала 3.2, всички зали на 7-ми и 8-ми етаж, както и зала 10 се обновяват тотално от основи.

В зала 10 на НДК е планувано да се организират най-важните съвещания на Съвета на Председателството като там ще се събират държавните и държавни ръководители, министри и президенти на страните членки на Европейски Съюз. Залата е проектирана да се употребява от най-много 160 души, като след януари 2018 година там се чака да заседават сред 60 и 80 души. Пред залата се намира и най-хубавата тераса на НДК, откъдето се вижда цяла Витоша. В залата към този момент е инсталиран и специфичен таван, който има овална форма, повтаряща изцяло заседателната маса в голямото помещение. Освен това таванът е ремонтиран по този начин, че да носи пресен въздух в помещението, а климатичната му система обезпечава още няколко преимущества - като това изцяло да управлява температурата в залата и да освежава въздуха. Монтира се и димируемо осветяване, което може да се управлява с BMS -система и да трансформира светлината от супер ярко до прелестно мрачно.

Зала 3 на НДК, която е планувана за съществена конгресна зала на Председателството е другата изцяло обновяваща се зала. В нея към този момент е сменено безусловно всичко - от тавана, до настилката и стените. Таванът е основан по този начин, че изцяло да изолира шумове, идващи от междуетажните пространства, което до момента е било определяно като огромен дискомфорт. Освен това модерният таван е оборудван и със специфична техника, която подсигурява използването на супер мултимедия и лъчение в ефир от над 10 разнообразни гледни точки за феновете. Стените на залата също са изцяло сменени, тъй че звукът да е кристално чист. Интересно е също, че материалите, които са употребявани при ремонта, ще разрешават залата да се отоплява или охлажда два пъти по-бързо и два пъти по-евтино. В зала 3 ще могат да седят до 348 души, като се чака тя да се употребява от 250 души при председателството. В нея има инсталирани и кабини за преводачите, които дават отговор на всички условия на Европейски Съюз - от конфорт до идеална звучност.

Освен главните зали забавна детайлност е, че в НДК са сменени над 3000 осветителни тела и са инсталирани над 8000 LED крушки, които ще понижат близо 10 пъти потреблението на ток за осветяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР