9 вместо 4 дни ще почиват учениците в София. До

...
9 вместо 4 дни ще почиват учениците в София. До
Коментари Харесай

Заради грипа и срока: Повече ваканция за учениците, да се избягват събирания на закрито

9 вместо 4 дни ще почиват учениците в София. До приятната за тях изненада се стигна, откакто през днешния ден беше оповестена грипна почивка в столицата, считано от понеделник, 29 януари до края на седмицата. След това тя ще се слее с междусрочната почивка, която е до 6 февруари в това число. Учениците да употребяват времето, с цел да карат ски и кънки, да се разхождат в парковете, а не да се събират в молове или други места на закрито, това посъветва шефът на дирекция „ Надзор над заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия – София доктор Наталия Спиридонова.

Грипната зараза на територията на София е оповестена поради многото случаи на общи респираторни болести и грип, изясни шефът на Дирекция „ Надзор над заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия – София доктор Наталия Спиридонова.

„ За въвеждането на грипната зараза се стопират детските и женските съвещания, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, плановата оперативна активност, както и свижданията в лечебните заведения “, уточни експертът.

По време на грипната зараза хората да заобикалят всеобщите събирания, контактите с заболели и да се съблюдават добра хигиена, поучава още доктор Спиридонова:

„ Ако им се случи да развият признаци на остро респираторно заболяване или грип, неотложно да потърсят лекарска помощ. Маските са добър способ, тя би трябвало да се сменя, само че час и половина - два са изцяло задоволителни, с цел да бъде тя ефикасна. След това е хубаво да бъде сменена с нова “.

За противогрипни ваксини към този момент е късно, напомни доктор Спиридонова. Добре да се храним разнообразно, да пием повече течности, а в случай че решим да взимаме имуностимулатори, това да е в съгласие с доктор. Не е правилно, че студеното време убива вирусите.

„ По-скоро студеното време ни кара да си стоим у дома и да не реализираме контакти отвън домовете си, тъй че може би това е повода, заради която разпространяването да понижава. Но метеорологичните условия никога не са водещият фактор в една зараза “, добави тя.

По време на ваканцията учениците да не вървят по молове и други затворени пространства, прикани още доктор Спиридонова.

„ Тези визити на затворени пространства, където има скупчване на доста хора, където има храна, която те употребяват и би могла да бъде инфектирана, тъй като някой е кихнал или се е изкашлял, където вентилацията е изкуствена, там е хубаво да не вървим в този интервал “, уточни експертът.

Най-добре е, съгласно доктор Спиридонова, учениците да употребяват ваканцията, с цел да карат кънки или ски и да се разхождат в парковете. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР