9 топ експерти на Националната съкровищница ще опаковат и пренесат

...
9 топ експерти на Националната съкровищница ще опаковат и пренесат
Коментари Харесай

Ритоните на Божков отиват в НИМ

9 топ специалисти на Националната съкровищница ще опаковат и пренесат 3000 антики Очаква се през днешния ден да стартира изземването на антиките на Васил Божков
20-те скъпи тракийски ритона на Васил Божков влизат в НИМ. Това е най-голямата сбирка от ритони в света. Те дружно с останалите антики на предприемача ще бъдат преместени в Националната съкровищница по предписание на прокуратурата. От НИМ са получили указания да одобряват сбирката от над 3000 предмета на Васил Божков.

НИМ е получил прокурорско разпореждане и писмо от Министерството на културата да одобряват сбирката на Божков. 9 топ специалисти на Националната съкровищница ще са заемат с пакетирането и превозването на предметите. НИМ има голям опит в това, изложбите в Лувъра, в Москва, както и ревютата на златните ни съкровища по целия свят, се провеждат от експертите на НИМ. За преместването на съкровищата НИМ разполага със специфични куфари и контейнери с вътрешни уплътнения.  

Античната сбирката на Васил Божков се съхранява в постройката на компанията му, която е и музей.

Колекцията се прави оценка на 600 милиона евро, сподели пред бТВ Божков като добави, че цената е дадена преди години. Предложила я страна, която желала да прави нов музей. Тогава обаче сбирката била доста по-малка. Сега сумата най-вероятно е най-малко двойна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР