9 случая на салмонела са установени в Благоевград през юни,

...
9 случая на салмонела са установени в Благоевград през юни,
Коментари Харесай

Семейство от Благоевград се зарази със салмонела от застройка на супа

9 случая на салмонела са открити в Благоевград през юни, измежду тях е семейство, инфектирано от яйце, употребявано в застройката на чорба. Първите признаци при семейството от Благоевград – баба, дядо, майка и деца, са били гадене и повръщане, съпроводени със мощни коремни болки. Те са признати за лекуване в инфекциозно поделение на благоевградската болница със стомашно-чревни недоволства, написа struma.bg.
Токсикоинфекциите при фамилията почнали ненадейно, те консумирали една и съща храна, като погълнали с нея салмонелни бактерии. След направените проучвания е открито, че са инфектирани със салмонели от яйце, болестта е кратковременно и бързо се овладява при съответно лекуване, изясни шефът „ Надзор на заразните заболявания “ в Пиринско доктор Веселка Мончева. В съответния случай продуктът е изглеждал изцяло добър за приложимост, без изменени качества, допустимо е патогенът да е бил вътре в яйцето или да е погрешно предпазване на ястието на топлота. Рискът от изразходване на инфектирана храна е огромен, защото салмонелите не трансформират усета или цвета на храната, по тази причина термичната обработка е наложителна.
Д-р Мончева разясни, че през миналия месец има още 4 регистрирани случая на болни от салмонела. Профилактични проучвания за болестта няма, а инкубационният интервал е пай – до 24 часа.
Ето какво изясни още доктор Мончева: „ Салмонелите са бактерии, те се развиват добре върху всяка хранителна среда, в месо, яйца и риба освен се резервират, само че и се развъждат. Причините за инфекциите са най-често от неправилната термична обработка на храната. Реална заплаха от заразяване съществува и за хората, които имат директна връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски служащи.
През летния сезон храната би трябвало да се съхранява вярно и наложително да се поддържа добра персонална хигиена”, поучава др Мончева. Тя посочи, че има регистрирани и 8 случая на дизентерия за месец. Заразяването става при контакт със нечиста храна, вода или предмети, първите симпотоми са мощни коремни болки и значителни изхождания с съществуване на кръв. Възстановяването става след 5-7-дневно лекуване. Тежкото протичане може да докара до съществено дехидратиране на организма.
13 пациенти с затруднения от ентероколити /стомашно-чревни инфекции/ и два случая на хепатит от неопределена форма, възрастни мъже от Петрич и Сандански също са лекувани в благоевградската болница, единият пациент продължава да е под лекарско наблюдаване в МБАЛ – Благоевград.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР