9 са откритите случаи в МВР на болни от коронавирус.

...
9 са откритите случаи в МВР на болни от коронавирус.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев огласи кои три групи хора трябва задължително да се изследват

9 са откритите случаи в Министерство на вътрешните работи на заболели от ковид. Никой обаче не е с тежка симптоматика. В армията има двама - единият е по-тежък и е интубиран в болница. Другият е в Румъния. Това съобщи на обичайния брифинг на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

"Има двама съмнителни, които върнахме от задача в Косово. Те за наша приятна изненада не се потвърдиха като позитивни ", призна той.

"От медицинския личен състав има 23 случая. В момента върви по-обширно тестуване поради открит случай в Бърза помощ в София ", добави шефът на ВМА.

"Вчера към 40 души са изследвани, през днешния ден отново толкоз и по този начин, до момента в който премине цялата група. Първите, които са изследвани, са от така наречен четвърти екип. Там имаме една колежка, пътувала в чужбина, е дала позитивна проба ", съобщи Мутафчийски.

"Дали ще бъдат понижени санкциите не зависи от оперативния щаб, а от националното заседание. Това е законодателна активност ", сподели генералът.

"Още преди месец доцент Кунчев заяви, че ние концентрираме напъните си за търсене на лица на територията на Република България, а не на лица от чужбина. По-интересни са случаите на огнища в страната. Например мъжът от Русе е с ясна пътека - от Англия ", разясни той.

"Около 30% са инфектираните, които са свързани с някакво пътешестване в чужбина - ски или работа ", показа генералът.

"При нас имаме 4 оферти от хотели, които безплатно биха отстъпили стая за хора сложени под карантина ", призна Мутафчийски.

Изявление направи и проф. Тодор Кантарджиев, който посочи кои са трите групи хора, които първо би трябвало да се изследват при демонстрация на симптоматика.

" Всички болестни прояви на медицински личен състав би трябвало да бъдат изследвани. Няма значение дали става за общо практикуващ доктор, дали е в болница или е здравна сестра.

Второто нещо, което би трябвало да се изследва - всички първи прояви на заболяване в работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска или административна активност. Трето - всички заболели, които са с демонстрация на пневмония, изключително тези, които са с двойна пневмония ", сподели той.


"Утре се открива лаборатория в "Пирогов ". С PCR ще работят мулекулярни биолози. Лаборатория стартира да работи в Белодробна болница Св. Анна. На нейна територия с генетични ограничения ", разясни Кантарджиев.

По думите му пловдивската лаборатория тази седмица ще започва работа, както и такава в Плевен.

"СЗО желае да се усилва броят на лабораториите и потенциалът им, да се разчита на по-широко потребление на PCR диагностиката ", разясни Кантарджиев.

"Очакваме нарастване на случаите и на болните. Най-важното е в лечебните заведения да не допуснем да има инфектирани. Засега, защото хората в нашата страна - и жителите и медицинският личен състав, неглижират казуса "Нас няма да ни застигне, при нас няма да влезе ". Когато обаче стане, стартират мощни терзания.

Изследват се единствено тези, които са били в контакт с болния ", добави той.

На въпрос по какъв начин лекуваме хората, които нямаме осигуровки, Мутафчийски отговори, че в България всеки, който потърси здравна помощ, я получава. Във ВМА случаите към този момент са 10.

"РЗИ-Бургас са доста дейни и ще кажат по какъв начин дете на 17 години се е заразило, в случай, че учи от у дома ", по този начин отговори Мутафчийски на въпрос по отношение на огласеният случай на дете от регионалния град, което е с COVID-19.

Само физическото разграничаване и изолацията могат да се имат като профилактични ограничения по думите на Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР