9 пожара са възникнали в края на миналата седмица в

...
9 пожара са възникнали в края на миналата седмица в
Коментари Харесай

37 пожара заради небрежно боравене с открит огън за 15 дни

9 пожара са зародили в края на предходната седмица в региона, противопожарните екипи не са позволили вреди. Причина за възникването на пожарите е повърхностно боравене с открит огън.

За интервала от 01.02.24 година до 16.02.24 година са обслужени общо41 катастрофи, от тях 12 в урбанизирани територии и 29 в отвън урбанизирани. 37 от тях са породени заради повърхностно боравене с открит огън, а 4 – от късо съединяване в електропроводните линии.

Повишаване на температурите и слънчевото време през последните дни е причина за пораждане на пожари и усложняване на пожарната конюнктура.

Въпреки редицата предизвестия на чиновниците от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на сухи треви и шубраци, което е нарушаване на нормативната уредба, като съществена причина остава немарливост при бораване с открит огън. Слънчевото време подготвя земеделските стопани и жители да почистват своите стопанства и персонални дворове, като същото е наложително да става посредством транспортиране на сухата растителна, отпадъчна маса, а не посредством изгарянето й.

Абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и отвън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни останки и потреблението на открити огнеизточници. Не се позволява изгарянето на горими боклуци и други растителни останки в свободните дворни площи.

Административната глоба за палене на стърнища и изгаряне на горими боклуци, според ЗМВР е от 200 до 2000 лева

Служителите организират информационна-разяснителна активност за риска от пожари и за образуване на нужното държание и дейности при вероятно пораждане на такива. Участват взаимно с представители на ОДМВР Кюстендил в мобилни екипи в дребните обитаеми места, срещи в кметства и други. Разпространяват материали с информация касаеща разпоредбите за пожарна сигурност.

При видян пожар, съобщете неотложно на тел.112.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР