9 Март - Свети Четиридесет мъченици (Младенци)На този ден имен

...
9 Март - Свети Четиридесет мъченици (Младенци)На този ден имен
Коментари Харесай

На 9 март имен ден имат...

9 Март - Свети Четиридесет мъченици (Младенци)

На този ден имен ден честват : Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка

 

 

Информация за Свети Четиридесет мъченици (Младенци)

Църквата уважава на този ден 40-те боеца от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).

Празникът е прочут още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.

Обреди и обичаи

С този ден е обвързвано националното поверие, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната софра се поставят 40 червени чупиш, пълнени с фасул, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника главно място заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по стоманени предмети и наричането: " Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача ".

Поверия

На този ден не би трябвало да се провлачва конец, с цел да не се въдят змии и не се загатва името на влечугите.
Поверия
На този ден не би трябвало да се провлачва конец, с цел да не се въдят змии и не се загатва името на влечугите

Вярва се, че на този ден слънцето „ се обръща ” към лятото, а Господ забива 40 или 140 нажежени шиша в земята и я затопля. Вярва се още, че на този ден се разсънват и излизат от зимните си леговища змии, гущери и буболечки. Ето за какво в ранното утро на Си светци всяка господарка ще премете къщата и двора си, ще възпламени събраната боклук, а след това цялото домочадие прескача огъня три пъти и се опушва с него. Това се прави с цел да се предпазят от захапване на змии през лятото.

Извършват и обредно преследване на змии и гущери, като се подвига звук из двора с удряне на тенекии и на маши и с крясъци: „ Бягайте змии и гущери на 40 разкрача ”. Пак за предотвратяване от влечугите на този ден не би трябвало да се загатва името им и да се провлачва конец, тъй като той прилича змия. В Западна България, където назовават празника „ Младенци ”, майките изпичат 40 дребни хлебчета с форма на кукла и наричани „ кукли ”, „ младенчета ”, „ младенци ”.

Там почитат този ден за предотвратяване на децата от Баба Шарка или „ сипаницата ”, която си показват като три остарели грозни дами. Хлебчетата дупчат с масур „ с цел да не се дупчат лицата на децата ” и намазани с мед ги раздават по съседските къщи, с цел да „ бъде Баба Шарка богатства ”, да не се разболяват децата. В Родопско изпичат и раздават „ тенурки ” - тънки пшеничени питки, намазани с мед, „ за болестчиците ”. В Никополско хлебчетата са с формата на пиленца и се назовават „ светийчета ”.

В Западна България има вярване, че волът е наобиколен с 40 пояса, където се крие силата му. На „ Младенци ” той свалял поясите си и по тази причина не би трябвало да го впрягат. На този празник се правят и други дейности, свързани с цифрата 40. На трапезата дамите подреждат 40 постни сарми или пълнени чушки с ориз, а мъжете изпиват по 40 чаши /глътки/ вино или ракия. Събират и варят 40 охлюва или рака, които изяждат. Всяка стопанка засява 40 стръка цветя, посява 40 гнезда картофи, бодва 40 клончета в земята, тъй като навсякъде е публикувана вярата, че всичко, засадено на този ден се хваща и пониква. 
Рано сутринта майките извеждат децата си на моравите и се търкалят 40 пъти за здраве. По пътя назад към дома събират 40 „ живи ” пръчки - лескови клончета и ги носят на тил, да не ги боли кръстът. Вярва се, че змия, убита на „ Свети четирсе ” има магическа мощ. В главата й засаждат босилек и се споделя, че той ще придобие лековита мощ. Мома, закичена с подобен босилек, няма да я ловят уроки и вълшебства.
В Тракия на този ден момите извършват доста забавен бит – „ светого ”, с който алегорично вкарват пролетта в селището. Девойките се събират се в една къща и вършат кукла от кросно на тъкачен стан. Обличат я в булченски облекла, на главата й поставят алено покривало. Момите поставят по този начин приготвената кукла на шейна и с нея обхождат селото, минават край свещени могили с вековни дъбове, край аязми и оброци. Накрая отиват на реката и скапват куклата, измиват кросното и се плискат с вода. Чрез този обред бъдещите невести желаят да обезпечат здравето и плодовитостта си.

imen-den.net
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР