9 мача, 8 победи, 1 равенство и нито една загуба.

...
9 мача, 8 победи, 1 равенство и нито една загуба.
Коментари Харесай

Станислав Генчев и неговата приказка в Лудогорец

9 мача, 8 победи, 1 тъждество и нито една загуба. Добавете към всичко това паметни триумфи в Лига Европа и успех над най-близкия преследвач в efbet Лига. С тези фрази може да се опише блестящият месец и половина на Лудогорец със Станислав Генчев отпред.

Макар и единствено на 38 години и без да има богат опит зад тила си като треньор, Генчев несъмнено съумя да вдигне на крайници разтърсения първенец. А за този месец и половина с него отпред не липсват върховите моменти – успеха над ЦСКА (Москва) с 5:1… Успехът над Ференцварош с 3:0 посред Унгария… А най-скорошният – успех над втория в класирането Левски с 2:0 и отваряне на 4 точки задатък за Лудогорец на върха в класирането.

Меденият месец за Станислав Генчев и Лудогорец продължава…

„ Лично аз се надявах да потегли добре и да оказа помощ на тима. Да, резултатите не са единствено моя заслуга, те зависят и от футболистите и от всички хора, които работят в клуба. Това, което демонстрира тимът на терена, е разследване от работата на доста хора. Не единствено на треньора. Изражението на терена не е единствено резултат от работата на треньора”, показа Генчев.
Логично, за Станислав Генчев не липсват суперлативи и от фигури, дали доста на българския футбол. В това число е и Георги Василев – Гочето, при който Генчев направи първите си стъпки като треньор по време на взаимния им интервал в Етър.

„ Като човек мога да го оценя, само че като треньор съм бил малко встрани. Последната му случка футболна, когато приключи кариерата си в Търново, тогава му бях треньор в границите на 6 месеца. Като футболист много съм бил подвластен от играта на Станислав. Решавал е нещата с реда, който вкарва в тима, със самочувствието му, с головете му… Като треньор не мога да кажа, тъй като резултатите приказват. Това, което прави към този момент, малко треньори… 9 мача поред със съществени съперници – Резултатите приказват за него”, показа Гочето.

„ При Лудогорец това го има. Има и тим, и жанр, който дълги години не се нарушава. Който опита да го наруши – страда и си отпътува. Това е едно от мощните качества на Станислав. Той добре познава и стила им, и характера на футболистите. Играл е с тях. Това е едно от мощните им оръжия, тъй като бързо се внедри, познавайки всички проблеми в Лудогорец. Максимално дава независимост на водачите и характерностите. Затова има огромна смяна в играта на Марселиньо, на Вандерсон. Винаги споделям хубави думи за Антон Недялков, само че ми е прелестно да кажа, че е класен и доста мощен български футболист”.

„ Първо, всичко беше въпрос на време. Лятото взехме нови футболисти, на които им беше належащо време, с цел да свикнат в тима и да се впишат в колектива и какво тъкмо значи Лудогорец. Всеки един ден работа на тези играчи ги приближава до равнището, което ние желаеме от тях. Това е една от главните разлики. Синхронът в един тим е може би най-важното нещо, с цел да може отборът да демонстрира същинското си лице”.

Настроението в един тим се усъвършенства с победи. Преломният миг за нас беше мачът с Марибор, тъй като откакто влязохме в групите на Лига Европа всички изпитваме по-сериозно успокоение. Всички футболисти знаят, че ни чакат вълнуващи мачове в Европа. Победите в България, които се натрупаха, в допълнение дадоха убеденост на футболистите и това са все неща, които оказват помощ за ситуацията в тима.

Не са надалеч обратно във времето тези години, в които Генчев в действителност носеше екипа на Лудогорец. Двукратен първенец на страната с разградчани и притежател на Купата, той имаше и удоволствието да споделя един терен с хора като Марселиньо, Козмин Моци и Светослав Дяков. На дневен ред излиза разумният въпрос – по какъв начин се постанова престиж в една съблекалня, от която до скоро част си бил и самият ти?

„ Със сигурност за всеки треньор, който работи в клуб с огромни цели, това е сложна задача. Нашият тим разполага с футболисти, постигнали доста и в спорта, и в живота и най-важното нещо е да бъда почтен с тях. Аз споделям на всеки какво мисля, демонстрирам им грешките и когато предпочитам единадесетте и цялата група за съответен мач, те би трябвало да знаят за какво го върша. Важно е да има една атмосфера в отбора”, показа наставникът на Лудогорец.

„ Със сигурност оказва помощ, тъй като през годините сме построили почитание, което оказва помощ. Аз даже съм бил капитан на тези футболисти и постоянно сме имали добра връзка един с различен. Опитните футболисти ми оказват помощ доста както на мен, по този начин и на другите играчи”, добави Генчев.

След две победи в първите два мача от групите на Лига Европа, Генчев е убеден, че триумф в идващия дуел против Еспаньол на процедура ще подсигурява излизането на „ орлите “ към елиминациите. В шампионата пък младият експерт има вяра, че тази година Лудогорец ще има нов главен съперник за купата, друг от последния сезон.

„ Точно в този момент ми е мъчно да преценява, защото не знам какви са изискванията в Левски или другите тимове.Резултатите демонстрира, че все още сме пред тях. Това, което ми прави усещане, Левски тази година се е подобрил по отношение на предходната и в тяхно лице виждам най-сериозния съперник за титлата”, сподели още Генчев.

През лятото Генчев трябваше да наследи Красимир Балъков като треньор на Етър, само че предлагането в Разград промени неговите проекти. А след блестящия старт на неговата кариера като треньор на Лудогорец мнението, че той би трябвало да получи дълготраен контракт, получава все по-сериозна публичност.

Подобно е мнението и на Георги Василев – Гочето: „ Преценявайки положението на Лудогорец, атмосферата, която царува в тима в този момент, настроението с което играят, капацитетът и класата на играчите, аз мисля, че имат цялостно съображение хората да му дадат късмет с контракт, който да го обвърже. За да му се обезпечи успокоение.”

Самият Станислав Генчев не скри, че съответни диалози какъв брой дълго ще остане в клуба не е имало. „ Всичко е въпрос на време, а за мен по-важното е тимът да реализира задачите си - Лудогорец да е преди всичко, да играе добър футбол и по опция да излезе от групите на Лига Европа.”

Повече вижте във видеото от DIEMA SPORT.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР