9 лекари, сред които реаниматори, нeвролози и гинеколози, се водят

...
9 лекари, сред които реаниматори, нeвролози и гинеколози, се водят
Коментари Харесай

Лекари от Козлодуй се водят само по книга в общинската болница

9 лекари, измежду които реаниматори, нeвролози и гинеколози, се водят единствено по книга в общинската болница в Козлодуй, откри инспекция на Регионалната здравна ревизия във Враца в първите дни на тази година. Те са назначени на трудови контракти със заплати към 1000 лв., само че не са включени в графиците за наряди, от което следва, че в действителност не се явяват на работа, разясниха от инспекцията. Проверката е осъществена по сигнал за непозволено усвоени средства от здравната система.

Директорът на общинската болница в Козлодуй доктор Олга Николова признава, че най-големият проблем на здравното заведение е неналичието на лекари експерти. Според нея би трябвало да се трансформират критериите за равнищата на подготвеност, от които зависи издръжката от здравната каса.
Д-р Олга Николова, шеф на МБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, гр. Козлодуй: В тези дребни обитаеми места, където са общинските лечебни заведения, няма по какъв начин да има 6 хирурзи с приета компетентност, 6 анестезиолози, акушери, има, само че по 2-3 лекари. Това обаче ни дава първо равнище на подготвеност, което значи 2-3 пътеки, и няма по какъв начин да се устояваме с толкоз, по тази причина прекосяваме на второ равнище. Поемаме непрестанно санкции и то финансови, от една страна нямаме пари, от друга – непрестанно ни санкционират и не взимат от парите.
За година и половина на този пост доктор Николова има наложени санкции за 30 000 лв., последният акт от през вчерашния ден от Министерство на здравеопазването е на стойност 8 000 лв.. Дори за редовия личен състав на болничното заведение е ясно, че би трябвало да се промени системата.
Мариана Игнатова, акушерка: Много лекари изискват по клинични пътеки, което не би трябвало да е по този начин, тъй като имаме предел от 10 кревати, а желаят 4 гинеколози да вземем за пример.
Иначе на фона на милионите левове отговорности на някои лечебни заведения, дългът от 200 000 на болничното заведение в Козлодуй не е пагубен. Въпреки че с всеки ден той продължава да пораства и от началото на годината са насъбрани още 30 000 лв. неизплатени сметки. Освен хората от Козлодуй, здравното заведение обслужва още 4 прилежащи общини с доста неосигурени пациенти.
Мая Занева, ръководител на Общински съвет – Козлодуй: - Неосигурените пациенти по една статистика, която неотдавна правихме, са единствено в община Козлодуй 1600 индивида. И другите 4 общини - най-малко още толкоз, тъй като това са общини с огромна безработица.
По контракт с АЕЦ „ Козлодуй ” болничното заведение получава 360 000 лв. годишно, с цел да поддържа спешна подготвеност. Още 1,5 милиона лв. ще влязат тук тази година по взаимен план с окръг Долж в Румъния за поправки и софтуерно обновяване. Но това няма да реши главния проблем – неналичието на лекари, считат хората от Козлодуй.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР