9-и или 23-и юни са най-вероятните дати за произвеждането на

...
9-и или 23-и юни са най-вероятните дати за произвеждането на
Коментари Харесай

ЦИК има готовност за вот 2 в 1 или избори за ЕП на 9 юни, а за НС - на 23 юни

9-и или 23-и юни са най-вероятните дати за произвеждането на предварителни парламентарни избори у нас. Това стана ясно след среща на Централната изборна комисия и президента Румен Радев, на която беше разисквана организацията на идните избори за Народно заседание и за Европейски парламент.

На срещата ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че в случай че парламентарните избори са една седмица след европейските, това би довело съвсем до неспособност за организацията им от страна на Централната изборна комисия.

За избори 2 в 1 на 9 юни или избор за Екологичен потенциал на 9-и и избори на Народно заседание на 23 юни ЦИК има подготвеност.

Председателят на комисията Камелия Некова подсети, че:

" Ако изборите са на една и съща дата, ЦИК има подготвеност да ги организира, както организира тези за президент и Народно заседание през ноември 2021-а. Когато двата избора са в един ден, поради това че доста разноски могат да бъдат спестени и гласоподавателите няма да се наложи да вървят два пъти до секциите, няма причина ние да кажем, че това няма по какъв начин да се случи ", съобщи Нейкова.



Специфичното при избори 2 в 1 би било това, че жителите биха имали разнообразни изборни права, защото има разнообразни условия за уседналост на адрес за европейски и парламентарни избори.

" Избирателните описи ще са обособени и секционните изборни комисии би трябвало деликатно да преглеждат дали гласоподавателите са вписани и в двата листата и тогава да ги позволяват до гласоподаване ", уточни Нейкова.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР