9-годишният Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия, замина на

...
9-годишният Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия, замина на
Коментари Харесай

9-годишният Стефан замина за лечение в Румъния

9-годишният Стефан, който страда от спинална мускулна недоразвитост, отпътува на лекуване в Румъния.

Румънска болница върна детето и отхвърли да го лекува поради липса на доверие към българската Здравна каса. Сега, с цел да се реализира лекуването, средствата са преведени предплатено.

Близките на Стефан още веднъж са изпълнени с вяра, че този път детето ще получи първата доза лекарство. „ Подсигурили сме на Стефан първите 2 месеца лекуване. После малко отмора и се надявам до тогава към този момент да има лекуване и в България за него и за другите деца”, съобщи бащата Веселин Радойчев пред БТВ.

Веселин би трябвало да кара доста постепенно поради нежното тяло на детето. В края на декември Стефан беше върнат от Букурещ. От здравното министерство признават, че тогава е имало комплициране в връзката.

„ Бяхме получили информация, че това се покрива от Здравната каса от Румъния. Накрая се оказа, че това е обособена стратегия на държавното управление за покриване на тази терапия и фондът доста бързо взе решение. Общественият съвет също поддържа концепция да бъдат преведени предплатено средствата”, уточни зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков.

Така Стефко ще има своите първи 4 дози…живот. „ Мечтая си един ден да проходя”, споделя той. Очаква се на следващия ден да му бъде сложена първата инжекция, а околните ще го чакат да се върне в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР