9,7 милиарда евро е безвъзмездното финансиране за България от Европа

...
9,7 милиарда евро е безвъзмездното финансиране за България от Европа
Коментари Харесай

Дончев разкри какви пари от Европа ще вземем

9,7 милиарда евро е безвъзмездното финансиране за България от Европа от бъдещия фонд за подкрепяне на стопанските системи на страните членки, да излязат от коронакризата. Още 3 милиарда евро ще могат да се употребяват под формата на заеми. Това изясни вицепремиерът Томислав Дончев в изявление за Нова тв.

Безвъзмездното финансиране е от началото на идната година, когато стартира и новият програмен интервал. В него страната ни ще може да се възползва по всички едропрограми от 17 милиарда евро до 2027. Числата не би трябвало да се бъркат – в тази ситуация става въпрос за в допълнение финансиране към главното европейско финансиране. То ще е до 2024 или до 2022 година

692 млн. евро от тези 9,7 милиарда могат да бъдат налични в България преди края на годината, заяви още Дончев. Затова сега цяло лято държавната администрация ще работи, с цел да направи всички ограничения за финансиране и когато парите са тук незабавно да ги влагаме там, където има потребност, сподели вицепремиерът.

Не желая да приказваме единствено за избавяне, а за ускорено развиване в идващите години. Акцент на тази средства са науката, нововъведенията, стопанската система с висока добавена стойност, високите технологии, сподели Дончев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР