884 бащи са избрали да поемат грижите за бебетата си,

884 бащи са избрали да поемат грижите за бебетата си, ...

Бащите гледат децата, майките работят.


884 бащи са избрали да поемат грижите за бебетата си, за да могат съпругите им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2018 г. Татковците, които са поели опека над децата между 6 и 24-месечна възраст са намалели с 613 спрямо 2017 г. Статистиката показва, че делът на тези, които остават в къщи до навършване на 2-годишна възраст на детето е по-голям (74%), отколкото на тези, които излизат в бащинство за 410 дни.

Най-често софиянци се решават да сменят офиса с памперси, следвани от пловдивчани и старозагорци. Във Враца, Монтана, Сливен и Добрич пък нито един баща не е избрал тази опция.

През първите 6 месеца татковците получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана - 380 лв.

Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават мъжете, излезли в бащинство, е почти двойно по-високо от това на жените. Средната компенсация, която са взимали бащите през първото полугодие на 2018г. е 936.33 лв. За сравнение – при дамите е било 550,83 лв., или с 385.50 лв. по-малко.

През миналата година разликата между сумата, която са получавали двата пола пък е била със 103.99 лв. по-малка. Оказва се, че най-често мъжете оставят професионалните си задължения, за да заменят съпругата си, когато тя заема ръководна позиция. Практиката да поемат грижите за бебето била по-широко разпространена в Германия, отколкото в България, обяснява председателят на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов. Според него причините били културни и икономически.

Източник: novini.bg