883 души по света са екзекутирани през миналата година -

...
883 души по света са екзекутирани през миналата година -
Коментари Харесай

Тревожен ръст на екзекуциите по света през 2022 г.

883 души по света са екзекутирани през предходната година - най-високото равнище от 2017 година насам. Това се показва в отчет на неправителствената организация " Амнести интернешънъл ", представен от " Франс прес ".

За общо 20 страни е известно, че са правили изтезания през 2022 година, като посочената цифра съставлява нарастване от 53% по отношение на предходните 12 месеца.

В отчета се прецизира, че в този брой не са включени " хилядите " пандизчии, убити скрито в Китай, само че са регистрирани " поразителните " 81 души, екзекутирани единствено за ден в Саудитска Арабия.

Смята се, че злокобната ранглиста се оглавява от Китай. Следват (576 екзекуции), (196 - най-високият им брой от 30 години), Египет (24) и Съединените щати (18).

Смъртното наказване се употребява необятно и в Северна Корея и Виетнам, само че също като в Китай, цифрите там остават " забулени в загадка ", показват от " Амнести интернешънъл ".
 Иран екзекутира двама души за осквернение
Иран екзекутира двама души за осквернение

Двамата мъже обидили пророка Мохамед и насърчавали атеизъм

В Близкия изток и Северна Африка се регистрира забележителен растеж в броя на изтезанията в Саудитска Арабия, Иран и Египет.

Близо 40% от регистрираните смъртни санкции са за закононарушения, свързани с опиати - в Сингапур за сходно нарушение са екзекутирани 11 души.

От неправителствената организация акцентират, че това нарушава интернационалните закони за правата на индивида, според които изтезания се позволяват само за закононарушения като съзнателно ликвидиране.

" Време е държавните управления и Организация на обединените нации да усилят натиска върху виновните за тези очевидни нарушавания на правата на индивида и да обезпечат въвеждането на интернационалните гаранции ", настоя генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Агнес Каламард.
 Нова вълна от изтезания в Саудитска Арабия
Нова вълна от изтезания в Саудитска Арабия

След две години на относителна пауза

Въпреки това организацията открива и " искрица вяра " в шест страни, които отчасти или изцяло отстраниха смъртното наказване през предходната година. Това са Централноафриканската република, Екваториална Гвинея, Казахстан, Папуа Нова Гвинея, Сиера Леоне и Замбия.

" Бруталните дейности на страни като Иран, Саудитска Арабия, както и Китай, Северна Корея и Виетнам към този момент са твърдо малцинствени. Тези страни би трябвало незабавно да влязат в крайник с времето, да защитят правата на индивида и да упражняват правораздаване, а не да екзекутират хора ", акцентира Каламард.
 Светът осъди изтезанията на опозиционери в Мианмар
Светът осъди изтезанията на опозиционери в Мианмар

Това са първите изтезания, осъществени от десетилетия в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР