87% от българските деца са в интернет, всяко 5-то дете

...
87% от българските деца са в интернет, всяко 5-то дете
Коментари Харесай

УБИЙСТВЕНА статистика за децата и зомбирането в интернет

87% от българските деца са в интернет, всяко 5-то дете е имало среща с човек, с който се е срещнало в обществените мрежи, а 48% от децата не могат да разграничат в тази среда дали една информация е истина или неистина.

Дигиталният свят крие необикновен капацитет, само че и крие прекалено много опасности и рискове. Това стана ясно през днешния ден по време на конференцията на тематика: „ Състоянието на децата в цифровия свят през 2017 година “, проведена от УНИЦЕФ и Държавната организация за протекция на детето/ДАЗД/.

На нея бе показан просторен отчет, бяха разиграни от младежи скечове и разновидности на вероятни обстановки, свързани с деца, в обществените мрежи, съобщи БГНЕС. Животът на децата към този момент е неосъществим без интернет, което няма нищо общо с детството на предходните генерации, съобщи Мария Хесус Конде, ръководител на УНИЦЕФ за България при откриването на конференцията.

Времената, обаче, се трансформираха и тази година годишният ни отчет откри, че цифровия свят промени децата. Което върви в директна връзка с тяхното запазване от заплахите, които дебнат в него, разясни Конде. Има към 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това би трябвало да се промени, тъй като измежду тях са и деца в неравностойно състояние, живеещи измежду ограничения, продължи тя.

Нашата задача е всяко дете по света да има подобен достъп. Но интернетът, с изключение на капацитет, носи и риск от закононарушения, по тази причина е належащо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от заплахите, които дебнат в цифровия свят, сподели Конде. Важно е посредством разнообразни институции, в това число и посредством министерството на образованието, да подсигуряваме и да предотвратим тези опасности, разяснява тя.

Цифровите технологии трансформират детството и децата в България не се разграничават от връстниците си в други страни, уточни представителят на УНИЦЕФ за България. През 2016 г изследване сподели, че 87% от децата в България употребяват интернет и този % всяка година се покачва. Но би трябвало да сме сигурни, че институциите са добре подготвени, оборудвани и имат схващане за заплахите в интернет. За нас като организация е значимо по какъв начин вие тук виждате тези проблеми и какви хрумвания имате в тази посока, обърна се Конде към участниците в конференцията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР