87-годишният Стефан Янев е ликвидиран, след като разкрива, че трите

...
87-годишният Стефан Янев е ликвидиран, след като разкрива, че трите
Коментари Харесай

Пенсионер убит с крак на табуретка от дъщеря и зет. 10 дни трупът стои до дома му

87-годишният Стефан Янев е премахнат, откакто разкрива, че трите му внучки са държани под ключ от родителите им

“Помощ, помощ. Пребиват ме. Няма ли кой да ми помогне? ”, стене възрастен мъж.

“Ще те пребия, до момента в който не умреш, все ще те удрям ”, крещи разярена жена.

Виковете огласят площадката на втория етаж в бл. 741 в столичния кв. “Люлин ”. Чува ги съседка, която звъни на тел. 112. Когато служителите на реда идват, крясъците са утихнали и униформените си потеглят.

Скандалът се случва на 11 февруари 2018 година 10 дни по-късно, на 21 февруари,

на терасата до

стълбището

е намерено

вкочаненото

тяло на 87-годишния Стефан Янев. Дядото от дни е разгласен за общодържавно търсене.

Арестувани са щерка му Мария и шурей му Свилен Велев. Тя е безработна учителка по музика, без ден трудов стаж. Съпругът ѝ е оператор по парогенаратори в Топлоелектрическа централа “София-Изток ”. Имат три дъщери - Доротея, Богомила и Йоанна-Мария, тогава на 18, 14 и 13 година Нито една от тях не е стъпвала в учебно заведение. Обучавани са вкъщи от майка им. Съдбата на трите тийнейджърки, държани под ключ и превърнати в “диви зверчета ” от родната им майка, провокира спор преди година и половина. Социалните се оправдаваха, че ходили в панелката да търсят девойките, само че никой не им отварял. После институциите се раздвижиха и потеглиха из блоковете да броят децата, които не са възпитаници.

Сега двете по-малки сестри са в обществен дом за деца. Голямото момиче също е поето от обществените служби, тъй като животът в изолираност го е трансформирал в несправящо се с действителността.

От 21 февруари 2018 година 42-годишната Мария и Свилен Велев са в следствения арест. В четвъртък двамата се изправиха пред арбитър Димитрина Ангелова от Софийския градски съд, която трябваше да даде ход на разпоредителното съвещание. Велеви са упрекнати в ликвидиране по изключително непосилен метод. Зад решетките Свилен прави признания и поема цялата отговорност. Мария отхвърля да е умъртвила татко си и хвърля виновността върху брачна половинка си. В съда

пристигнаха и трите

им дъщери,

съпроводени от

обществени

служащи

Момичетата, които са законни наследници на дядо си Стефан, отхвърлиха да предявят цивилен искове против родителите си. Мнение не изрази единствено най-малката - Йоанна-Мария. Според психолози, които също бяха в правосъдната зала, детето не може да образува съответно мнение. Те обясниха, че положението му се влошило от предходната им среща. Децата изглеждаха спокойни, усмихваха се. Йоанна-Мария беше хваната за ръка от обществен служащ, който не се отделяше от нея. Момичето също като сестрите си се усмихваше, само че очевидно не разбираше къде се намира. Ход на делото по този начин и не беше даден. Адвокатът, който представляваше сестрите, предяви от тяхно име искове от по 20 хиляди лева против родителите им. Съдия Ангелова означи, че това опонира на волята на девойките, и освободи бранителя.

За скотския живот на семейство Велеви зад стените на тристайната панелка №5 в бл. 741 се разбра в предаването “Съдебен спор ” на 17 февруари, дни преди да бъде открит трупът на Стефан Велев. В края на 2017 година възрастният мъж се обажда на тв екипа, с цел да се оплаче. С щерка му, с която разделят един покрив, се карат непрекъснато и се съдят. Стефан твърди, че тя и шурей му го бият, а за похлупак не заплащат и сметките, като

единствено за парно

и вода са се

натрупали

към 5000 лева

Пенсионерът населява едната стая в жилището, а в другата живеят Мария, Свилен и трите им дъщери. Двете пространства ги разделя малко холче. Апартаментът се води на Стефан Янев и щерка му, която наследила дял след гибелта на майка си. За неволите си дядото споделя със съседки, които обаче не смеят да се намесят от боязън от Мария. Те описват, че един път щяла да подпали вратата на комшийка, направила ѝ забележка. Друг път се проснала на тревата пред блока и крещяла.

Съседите не знаят съвсем нищо за живота на Велеви и децата им. Срещат ги заран, когато излизат, и вечер, когато се прибират. Никой не е наясно къде обикалят по през целия ден. Понякога ги засичат из градинките и около магазините в кв. “Люлюн ”.

На 7 февруари 2018 година основният редактор на тв предаването Жоро Игнатов дружно с оператор отиват в жилището. Дядото ги кани в стаята си. От другата стая изскача Мария. Тя напряко е истерясала. Крещи, удря телевизионния екип, пробва да чупи техниката. Децата и родителите се обличат и излизат. Телевизионният екип откарва Стефан до гарата, където той взема трен за кюстендилското с. Кочериново, откъдето е родом. Разбират се дядото да взе участие в предаването на 17 февруари.

Според проверяващите пенсионерът се връща в дома си на 11 февруари. Минути откакто прекрачва прага на жилището, се насочва към банята. Мария и Свилен чуват шума и излизат от стаята си. Те се нахвърлят върху Стефан в тил. Започват да го

удрят с

арматурно

желязо и дървен

предмет с

режещ борд,

за който проверяващите допускат, че е крайник от табуретка. Раните по тялото на Стефан се на всички места. По-късно аутопсията открива кръвонасядания по лицето, устата, носа, тила, шията, ръцете. Счупена е лявата му лопатка, което е доста мъчително. Дядото стене. Воплите чува съседката Йосифка Тихомирова, която споделя с комшийката си Барбара Ангелова. Двете се обаждат на тел. 112.

Мария и Свилен не престават да бият Стефан. В един миг той се свлича на прага на банята и издъхва. Причината за гибелта му е хеморагичен потрес, получен от раните. Момичетата отхвърлят да са участвали на убийството на дядодо си. Твърдят, че са били в другата стая и не са чули нищо.

И до през днешния ден не е ясно дали, когато дежурен екип от 9-о районно управление (на МВР) идва пред жилището,

трупът на дядото

е в жилището, а

убийците му са

се спотайвали

зад вратата

В някакъв миг съпрузите вземат решение да се отърват от тялото. Свилен го хваща за подмишниците и го извлича в коридора на стълбището, а оттова на терасата до площадката, която е единствено на два-три метра от жилището. Мария мие следите. На терасата мъртвият мъж остава цели 10 дни.

Позната на Стефан го търси по телефона и след доста несполучливи опити да го открие подава сигнал в полицията. Дядото е разгласен за търсене. По-късно, оправдавайки се, униформените споделят, че нямали право да разбият вратата на жилището.

Тялото е открито на 21 февруари 2018 година по здрач. Когато Мария, Свилен и децата им се прибират из следващото митарстване из “Люлин ”, са задържани.

За година и половина Велева е желала три пъти да излезе на независимост. Първите ѝ появи в съда минаваха прочувствено. Редуваше рев с викове и обещания, че към този момент ще праща децата на учебно заведение, стига то да е положително и да няма опиати. Мечтата ѝ била да стане детска учителка и да написа песни. В четвъртък бе спокойна. Отново изиска да излезе от ареста, само че съдът отхвърли да я пусне. Делото продължава на 25 септември. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР