87,1% от българите сочат сред основните предимства на споделеното пътуване

...
87,1% от българите сочат сред основните предимства на споделеното пътуване
Коментари Харесай

Над 72% от българите биха се включили в споделено пътуване

87,1% от българите сочат измежду главните преимущества на споделеното пътешестване „ икономисване на средства”, 23,1% сочат измежду главните предразсъдъци към такова пътешестване: „ опасения за безопасност”. Това демонстрират главните резултати от национално проучване „ Нагласи към интелигентното и споделено придвижване”, съобщи БГНЕС.

Проучването обгръща хора на възраст сред 18 и 65 години, при извършени 800 ефикасни изявленията в градове с население над 25 000 души.

Сред другите съществени преимущества на споделеното пътешестване, които са показали хората, са: 1. понижаване на броя на колите – 56,9%; 2. понижаване на тапите – 53,4%; 3. понижаване на нездравословните излъчвания – 53,1%.

Сред съществени предразсъдъци към споделеното пътешестване, с изключение на опасения за сигурност са: 1. транспорт с непознати – 14%; 2. не харесват концепцията – 10,4%; 3. взаимозависимост от други хора – 10,4%.

51% от респодентите оповестяват, че имат опит със споделено предвижване, 49% от жителите нямат опит с сходни практики. Склонността към споделено пътешестване при българина е много висока – 72,4% споделят, че по-скоро или сигурно биха се присъединили в споделено пътешестване.

Европейска седмица на подвижността 2017 ще бъде на тематика „ Чиста, споделена и умна подвижност “ под мотото „ Заедно стигаме по-далеч “. Всяка година Европейска седмица на подвижността се концентрира върху избрана тематика, обвързвана с устойчивата подвижност.

Зам.-министър на околната среда и водите Атанаска Николова съобщи, че концепцията на акцията е да провокира всеки един от нас да промени нещо в своя метод на живот и то още през днешния ден. Например да предложения комшия дружно да употребяват автомобил, отивайки на работа, или да се предвижва с велосипед, или да повърви пеш. Мотото на акцията тази година е, че дружно стигаме по-далеч.

„ Защото всяка една дребна смяна тогава, когато е обвързвана с смяна в държанието, когато я правим всички ние дружно, в действителност способства за възстановяване на качеството на живот и на качеството на градската среда. Заедно с това когато употребяваме устойчиви способи и модели за предвижване, в действителност подобряваме качеството на атмосферния въздух, а и нашето здраве”, сподели тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР