86% от българите смятат, че България се справя сравнително добре

...
86% от българите смятат, че България се справя сравнително добре
Коментари Харесай

Галъп интернешънъл: 86% от българите смятат, че България се справя добре с епидемията

86% от българите считат, че България се оправя относително добре с епидемията на фона на другите европейски страни, регистрира експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “ по отношение на ковид. Изследването е извършено сред 15 и 18 май тази година. Проучването удостоверява, че дейностите на държавното управление до този миг са оценени високо от болшинството от българите.

Масовото схващане във връзка с ковид към този момент демонстрира белези на нормализация, показват анализаторите. Според тях суматохата продължава да понижава, а останалите страхове по-скоро към този момент се откриват в избрани рамки и губят предходната динамичност. Цялостната оценка за ограниченията, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, въпреки и без нов растеж, са страховете и неприятните равносметки за приходите.

Продължава да спада делът на паническите реакции във връзка с ковид. 17% остава делът на хората, които одобряват, че това е смъртоносна заплаха и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял през март и април беше 22-24%.

Едновременно с това, дяловете на тревожната и спокойната реакция демонстрират признаци на определяне на избрани нива. Делът на хората, които одобряват, че коронавирусът е рисков, само че въпреки всичко е единствено мощен грип, стопира плавния си спад и към този момент остава в диапазона към 60%. Делът на тези, които считат, че това не е сериозна заплаха и е на първо място шумотевица, стопира растежа си и остава да се колебае към 20%. Има и дребен % колебаещи се.

Изглежда, че паниката след края на изключителното състояние и по-строгите ограничения за социална изолираност остава, само че заплахата е към този момент по-трезво оценена и картината на всеобщото схващане изкристализира, след динамичността преди този момент.

На този декор 61% намират ограниченията на властта против ковид за задоволителни, 29% – за прекомерни и 9% – за незадоволителни. Има и малко на брой колебаещи се. След седмиците на еволюционен спад в дяловете на определението „ задоволителни “ и растеж на определението „ прекомерни “, в този момент към този момент и тук явно има определяне към избрани равнища.

Нормализация се следи и във връзка с оценките за оперативната власт – държавно управление и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично „ слизане “ от пиковите равнища от преди два месеца наподобява е прекратено и публичните оценки остават покрай нивата от последното замерване преди две седмици. Премиерът Борисов остава с 54% утвърждение. Тази оценка остава по-добра от обичайното доверие към Борисов. В основата на преобладаващите положителни оценки до момента е правилният нюх на властта към календара на публичните настроения.

Отношението към доцент Мангъров, който се утвърди като самобитен знак на различния прочит на обстановката, също остава позитивно като 49% го утвърждават, 30% не, а останалите се двоумят. За съпоставяне, проф. Мутафчийски има утвърждение 70%, отрицание 26% и 4% се затрудняват да отговорят. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР