86 на сто от българите не знаят какво представлява Съдебната

...
86 на сто от българите не знаят какво представлява Съдебната
Коментари Харесай

Медиана: Всеки шести иска Борисов да командва съда и прокуратурата

86 на 100 от българите не знаят какво съставлява Съдебната промяна. Призивите за провеждането й са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система. 

Това демонстрира национално проучване на Медиана, извършено от 12 до 18 юли измежду 1002 индивида в 125 гнезда в страната. В борбата за правосъдна промяна няма „ положителни “ в очите на обществото - има единствено „ неприятни “ и още „ по-лоши “, разясняват социолозите.

Опитът да се показа борбата за правосъдна промяна като борба на „ съд “ против „ прокуратура “ приключва печално и за двете страни. Най-потърпевш от предлагането на тази скица е съдът. Оценките за неговата работа са по-ниски даже от тези на прокуратурата. 

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система към момента не е тотално неглижирана. Според 25% от хората правосъдната промяна към този момент се прави, въпреки и частично; 20 % имат вяра, че директният избор на Висш съдебен съвет може да усъвършенства работата на правосъдната система; 10 % смятат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила. 

Корените на главните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три съществени пункта: Корупция, Политическа и олигархични зависимости и Безконтролност и безотговорност на магистратите. 

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема извънредно отрицателно - под 4% го утвърждават. 18 на 100 пък одобряват за обикновено магистратските организации да бъдат финансирани от Европейски Съюз. 

Въвличането на обществото в обществен спор за „ правосъдна промяна “ е прекомерно рисково. Общественото мнение е мощно радикализирано, без концепция за разделяне на управляващите, само че за „ мощна ръка “ и за „ национално правораздаване “ вън от правото. 

Любопитно е, че за „ отговорни “ априори се одобряват и всички магистрати, подобрили материалното си богатство в последните 20 години, разясняват от Медиана. Идеята съдът да бъде зависещ и подвластен от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните Всеки шести пък утвърждава концепцията съд и прокуратура да минат на директно послушание на Бойко Борисов, като едвам половината са срещу тази концепция. 

Рецептата на всеобщите публични настройки за „ правосъдната промяна “ са оставка на всички, съд за всички, надзор на всички магистрати. 

Хората пишат междинен 3.62 на полицията, 3,10 на прокуратурата и 2,82 на съда, демонстрира още проучването. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР