850 метра от най-дългия у нас автомобилен тунел с дължина

...
850 метра от най-дългия у нас автомобилен тунел с дължина
Коментари Харесай

850 м прокопани от най-дългия тунел у нас, ще е готов догодина

850 метра от най-дългия у нас авто тунел с дължина 2.2 км са прокопани.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски ревизираха през днешния ден напредъка при построяването на тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “.

„ Впечатлена съм от построяването на тунела, който е най-дългият, прокопан в България, до през днешния ден в двете тръби и направления, са прокопани общо 850 метра “, сподели министърът на Регионалното развиване Петя Аврамова.



Тя изясни, че сред двете тръби ще бъдат прокопани два автомобилни и четири пешеходни прохода, съгласно изпълнителя, тунелът може да бъда прокопан и облицован вътре до пролетта на идната година.

„ Работата на значимите стратегически обекти не е серпантина, това демонстрира напъните да бъдат спазени периодите по строителните действия и разплащането със строителите. От началото на изключителното състояние досега АПИ е разплатила над млн. лева на строителите, тъй че инспекциите не са единствено за съблюдаване на периодите, а и че заетостта в бранша се резервира – т.е. се обезпечават средства за хиляди фамилии “, сподели пък Георги Терзийски, ръководител на УС на АПИ.

„ Пред нас не стои казусът дали ще бъде финансирана последната права от автомагистрала „ Струма “ /през Кресненското дефиле б.р./, през 2021 година стартира новият програмен интервал и това може да се случи и с европейско финансиране, по-скоро желаеме да бъдем прецизни и деликатни към спазването на всички процедури, с цел да не загуби България средства за тази права “, сподели министър Аврамова.

Според нея определеният „ Източен “ вид е най-удачният и щадящият за природата и сигурен за хората.

„ На 23 май се отваря офертата за реализатор за смекчаващите ограничения, които са строителни действия с оградни уреди за другите скотски типове и водостоци, които са действия, които са планувани за по-късен стадий, само че ще се изпълнят по-рано “, сподели още Терзийски.

Той бе безапелационен, че автомагистрала „ Струма “ е народен приоритет.

Проектът за строителството на тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година Участъкът е с обща дължина 4,4 км и е разграничен в 3 подучастъка, включително тунелът, и обслужващ път от двете страни на оборудването.

„ Железница “ ще е с дължина към 2 км, с две обособени тръби в посока и е най-дългият пътен тунел изграждан до момента у нас. Изпълнението на обекта, което стартира през октомври м. година, напредва и през днешния ден строителите прокопаха първите 500 м в посока от Кулата към София. На обекта се работи непрекъснато, без почивен ден по едно и също време в двете тръби и от двете страни на тунела. Съоръжението се построява по нов австрийски способ като се прокопават към 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и незабавно по-късно се прави първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери.

Усилено се работи и на секторите от двете страни на тунела. Отсечката преди оборудването, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1,4 км. В тази права ще бъде построена спешна връзка, която при настъпване на непредвидена обстановка в тунела ще може да води придвижването в посока София по път Е79.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР