85% от средномесечната заработка на малките общински болници не биха

...
85% от средномесечната заработка на малките общински болници не биха
Коментари Харесай

Обещаните от НЗОК пари не стигат за заплати в болниците

85% от средномесечната заработка на дребните общински лечебни заведения не биха били задоволителни даже за покриване на разноските за Фонд „ Работна заплата ". Това съобщи в ефира на БНР и предаването „ Преди всички " по „ Хоризонт " доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения във връзка вчерашното съглашение сред НЗОК и съсловните организации на лекарите и зъболекарите засегнатите от рецесията с Covid-19. Според него в този вид лечебни заведения са нужни сред 87% и 90% от бюджетите им.

„ Ако ние получим 85% от лимитите, които са ни избрани, в огромната част от лечебните заведения мъчно бихме могли да изплатим работните заплати. "

Освен това съгласно доктор Тотев дребните общински лечебни заведения се нуждаят от средства, с цел да се приготвят за работа с пациенти с открит Covid-19, което значи „ радикално друго превъоръжаване " с защитни средства и дезинфектанти, които завишават разноските.

Според лекарят част от сътрудниците му към този момент не получават напълно възнагражденията си.

Д-р Тотев акцентира, че голям брой дребни общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговорят на условията за инфекциозни отделения, а също така в доста случаи липсват и реанимационни отделения. Но дружно с това е налице и проблем с неналичието на квалифицирани експерти, които могат умело да се отнесат към пациенти с Covid-19.

„ Има апарати, има и кревати, само че липсва личен състав. "

Според лекаря поемането на пациенти с вируса може да се отрази отрицателно и на потенциала на общинските лечебни заведения да се лекуват безотказно третирани до момента в тях заболявания като „ банални пневмонии, бъбречни, кардиологични и ендокринологични случаи, разнообразни от пневмонии белодробни болести и ред други болести ".

Във връзка с подаването на оставки от медици в лечебните заведения на Белоградчик и Гоце Делчев означи:

„ Всички сътрудници, с които работим, са хора в пенсионна и предпенсионна възраст - това са лекарите, които останаха по родните си места и не престават настойчиво да се борят с патологията на популацията. Тези хора са в риск. И те, като си ударят чертата, могат да обмислен, че не си коства да се поеме риск... Има една приказка, колкото и егоистично да звучи - „ Най съм си благ на мене си. ". Звучи вулгарно и това общо взето за медиците не е толкоз настоящо, само че очевидно от време на време стартира да светва алената лампа и кара хората да премислят всичко, което до тук са дали, и дали да не престават в същия дух и стигат до неприятни произшествия, които изправят на нокти обществеността в дадения град - изключително в дребните градове. "

В момента ние нямаме отговори и чакаме, споделя доктор Тотев и отбелязва, че са налице недостатъци в връзката по тези проблеми:

„ Общуването е най-вече със заповеди, които се свеждат към нас за осъществяване и противоположната връзка не знам дали стига до там, където сме я адресирали... Когато няма диалог очи в очи, няма спор с всичките му нужни атрибути - с излагане на доводи и доказване на тези - нещата не стават. И когато се гледа от позицията единствено на огромния град - в тази ситуация на столицата - детайлите ни се губят. "

В умозаключение ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения прикани избрани лечебни заведения да се дефинират като третиращи пациенти с Covid-19 и към тях да се насочи предпочитано финансиране, а други да продължат да лекуват така наречен „ банална патология ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР