85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и

...
85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и
Коментари Харесай

Ето къде ще отиват парите от тол системата

85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и тол, ще се влагат в ремонта, поддържането, рехабилитацията и построяването на пътища. Останалите 15% са за самоиздръжка на системата, което я прави една от най-икономичнте в Европа. Това сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Не по-късно от 1 март 2020 година пътните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса по-голяма от 3,5 т ще заплащат за прилагане на пътища на база на изминато разстояние. Сега те купуват е-винетки, които са на база време.

На 14 ноември Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява Тарифа на таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа. Предложения, мнения и мнения могат да постъпват до 16 декември, след което Тарифата би трябвало да бъде призната с решение на Министерския съвет.

" Ако пътните такси за прилагане на платена пътна мрежа от камиони – тол такси, които сме предложили за публично разискване, се запазят в този размер, чакаме доходи от 40 до 60 млн. лева на месец, или на годишна база - сред 550 и 650 млн. лева ", уточни проф. Олег Асенов. " Девет месеца се борим с тази цена, първата й глътка е мъчителна, като на едно дете, само че ще даде нов живот на пътната инфраструктура ",  сподели той.

Част от средствата ще се употребяват и за възстановяване на пътните условия тъй че това да се отрази удобно на пътната сигурност. " Разходите няма да са единствено в асфалт, има планувани мероприятия и за пътна сигурност, които ще понижат пътния травматизъм ", сподели проф. Олег Асенов.

Тол системата ще започва с 6 050 км. платени пътни сектори от 20 000 км републиканска пътна мрежа. Така 14 000 км остават безвъзмездни за тежкотоварния трафик, като за тях няма да се заплащат нито тол, нито винетни такси, напомни специалистът от Националното тол ръководство Георги Балабанов пред Българска национална телевизия. Платените сектори обгръщат автомагистралите, първи и отчасти втори клас пътища, като една от задачите на тол системата  е да се вкара заслужено таксуване за директния трафик на транспортните средства над 3,5 т. " Сега виждаме неравноправие – тези, които амортизират пътя повече, заплащат по-малка сума от приходи от е-винетки. И това е задачата на тола - да се обезпечи един верен модел, който да докара до това пътната инфраструктура да се самоиздържа ", съобщи още Георги Балабанов./ econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР