85 на сто от българските деца използват интернет, като на

...
85 на сто от българските деца използват интернет, като на
Коментари Харесай

Шефът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев: Всяка седмица арестуваме дебнещи в нета педофили

85 на 100 от българските деца употребяват интернет, като на възраст сред 5 и 15 години те прекарват приблизително по 15 часа на седмица в интернет пространството. Едно на всяко пето дете се среща с човек първо онлайн. Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на проведен от нея и регионалния шеф на Велико Търново проф. Любомира Попова конгрес „ Киберсигурност и безвредно държание в интернет в ерата на цифровата гражданска война “.

Над 70 случая на полово принуждение над деца са регистрирани предходната година, а за тази – всяка седмица има арестуван по един педофил, регистрира пък началникът на отдел „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП Явор Колев.
“Нашият живот онлайн е все по-тясно преплетен със протичащото се отвън интернет. Въпреки че с сътрудниците ми в европарламента работим за превърщането на интернет в пространство, където нашата информация е предпазена и където няма двойни стандарти, към момента има редица закани и опасности онлайн. Затова, в случай че не бихте споделили нещо с чужд, не го споделяйте и в интернет “, разяснява Ева Майдел.

Евродепутатът акцентира, че киберпрестъпността не познава граници.

“Тя може да засегне хиляди хора в разнообразни градове и страни едновременно. Няма по какъв начин една страна да се оправи с сходна офанзива сама и по тази причина работим на европейско равнище. Вече имаме налице законопроект за увеличение на пълномощията на ЕНИСА – европейската организация за сигурност на интернет инфраструктурата, където с изключение на регулаторни ограничения, има и такива за увеличение на информираността на жители, тъй като 90% от кибер случаите са породени от неволна човешка неточност “, добави Майдел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР