85-годишната Йохевед Лифшиц за първи път говори пред света след

...
85-годишната Йохевед Лифшиц за първи път говори пред света след
Коментари Харесай

85-годишна освободена от Хамас: Там е ад. Натикаха ни в тунелите, биха ни с пръчки

85-годишната Йохевед Лифшиц за първи път приказва пред света след освобождението си.

Тя удостовери, че отвлечените хора са държани в тунелите в Газа, които са построени с пари от Европейски Съюз, изпратени като помощ за тръбопроводи за вода за жителите. С милионите обаче Хамас сътвори мрежа от тунели, които употребява за военни цели против Израел.

Освободен от „ Хамас ” пленник за първи път приказва пред света. 85-годишната израелка Йохевед Лифшиц даде конференция, часове откакто беше пусната на независимост. Тя и нейната сънародничка Нурит Купър бяха откарани с хеликоптер в Тел Авив за медицински прегледи след към 15 дни в плен.

„ Минах през пъкъла, нямаше по какъв начин да съм готова за сходно нещо ", сподели Лифшиц, представена от Би Би Си, съобщи Дарик и Българска телеграфна агенция.

Тя разказа по какъв начин е била отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети. По думите ѝ „ Хамас ” превела пленниците си през мрежа от тунели, където и до момента държат похитените.

Тунелите бяха направени с парите, които Европейски Съюз отпусна като помощ за превозване на тръбопроводи за вода за хората в Газа.

В тунелите терористите са ги удряли с пръчки и ги карали да спят на земята, върху матраци.

Давали им вода и ги хранели с краставици и сирене.

Двете възрастни израелки бяха освободени в понеделник вечерта поради влошеното им здравословно положение, оповестиха от радикалната формация. И разпространиха видео на маскирани бойци, които водят двете възрастни дами за ръка, оферират им питиета и храна. На фрагментите се вижда как Лифшиц се връща и стиска ръцете на похитителите си. 

Съпрузите на възрастните дами към момента са арестувани, дружно с повече от 200 други заложници, които остават в Газа.

Междувременно през днешния ден в Тел Авив дойде френският президент Еманюел Макрон. Той се срещна с близки на починали при изненадващата офанзива на „ Хамас ”, която лиши живота на 1400 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР