849 български компании са изпаднали в несъстоятелност през 2022 г.,

...
849 български компании са изпаднали в несъстоятелност през 2022 г.,
Коментари Харесай

849 български компании са фалирали миналата година

849 български компании са изпаднали в неплатежоспособност през 2022 година, което съставлява забележителен годишен растеж от 62%. През 2021 година броят на банкрутиралите компании е бил 525.  

Основната причина за нарастването е фактът, че през предходната година изтече срокът за деяние на обвързваните с пандемията от ковид ограничения. Най-силно засегнатите браншове в България са били хотелиерството и туризмът.  

Въпреки това броят на случите на банкрути остава по-нисък, в сравнение с през 2020 година или 2019 година да вземем за пример, се споделя в ново изследване на Creditreform Wirtschaftsforschung.  

Като цяло случаите на неплатежоспособност в Източна Европа са се нараснали, като в седем от дванадесетте изследвани страни е записано нарастване на броя на случаите. 

Процентното нарастване е изключително мощно изразено в Унгария, България и Литва. В пет страни броят на случаите на неплатежоспособност е намалял (Естония, Полша, Сърбия, Словения, Чешката република). В Източна Европа са били регистрирани общо 60 010 случая на изпадане в корпоративна неплатежоспособност, което е доста повече от равнището от миналата 2021 година (39 095 случая).

Инфлацията, дефицитът на сила и други макроикономически проблеми доведоха до доста увеличение на броя на случаите на корпоративна неплатежоспособност в Европа като цяло. През 2022 година в Западна Европа (ЕС-14, Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия) са регистрирани 139 973 банкрута на компании. Това е нарастване с 24,2% (2021 година: 112 686 случая). В Източна Европа този брой се е нараснал с 53,5 %, става още ясно от изследването на Creditreform Wirtschaftsforschung.

В Западна Европа данните за несъстоятелността се покачиха в множеството от обсъжданите страни. Австрия (плюс 59,7%) означи доста нарастване, следвана от Англия (плюс 55,9%), Франция (плюс 50,0%) и Белгия (плюс 41,7%). Броят на корпоративните банкрути се усили и в Швейцария, Ирландия, Нидерландия, Испания, Норвегия, Финландия, Швеция и Германия. Намаление на броя на делата се регистрира в Дания, Люксембург, Португалия, Италия и Гърция.
 

Целият разбор -

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР