843 са образуваните преписки в Комисията за защита от дискриминация

...
843 са образуваните преписки в Комисията за защита от дискриминация
Коментари Харесай

843 проверки за дискриминация само за 9 месеца

843 са формираните преписки в Комисията за отбрана от дискриминация от началото на годината досега, като за цялата 2018 година са били 721 преписките за разнообразни дискриминационни сигнали. Това оповестиха за „ Монитор “ от КЗД.

Постановените решения до октомври 2019-а са 521, а за цялата 2018 година те са били 511. Самосезиранията за 2019 година са също рекордни за институцията от нейното основаване до момента – 600 на брой, разясняват специалисти от комисията. Според тях тази година се обрисува рекордна и от позиция на постъпилите тъжби и издадени решения за друг тип дискриминация.

Разнообразни са недоволствата до КЗД през годините, най-често са от разнообразни сфери на публичния живот. Налице са такива за нееднакво отношение в опазването на здравето, за дискриминация в региона на образованието, постоянно има сигнали и за ограничение на достъпа на хората до избрани артикули и услуги, както и за недостъпни архитектурна среда и градски превоз за хората с увреждания, разясняват от комисията. Постъпват недоволства за дискриминационна процедура на държавни органи, която визира отводи за разпределяне на обществена помощ, а чести са и жалбите за банкет на първокласници съгласно специалистите. Налице са още и недоволства за дискриминация при даване на услуги, касаещи финансово кредитиране и обезпечаване на хора с увреждания, описват още от комисията.

Според тях значителен брой недоволства са за множествена дискриминация – тогава, когато се твърди, че неравното отнасяне е осъществено по няколко предпазени признака. Признакът, който доминира в формираните преписки тази година, е увреждане, от КЗД описват, че до неотдавна признакът „ персонално състояние “ е бил водещ, само че въпреки всичко увреждането в другите му форми е най-често дискриминирано от обществото сега.

Проблеми при намиране или оставане на работа тези хора срещат тогава, когато работодателят се запознае с решението на ТЕЛК, касаещо положението на постъпващия или към този момент назначения чиновник или служащ, описват от комисията. Третирането на тези хора прераства в тормоз на работното място, както и устен, който е саркастичен и ядовит, като уронва достолепието на пострадалия. Голям % от недоволствата, свързани с упражняването на правото на труд, обичайно касаят използването на правилото „ еднакъв труд – равно възнаграждение “, задължението на работодателя за използване на идентични критерии по отношение на налагането на дисциплинарни санкции, задължението за даване на равни благоприятни условия за професионално образование и израстване в служба или сан. Изводите на членовете на комисията на КЗД са, че отбраната от дискриминация при практикуване на правото на труд заема забележителна част от активността на комисията. Експертите описват още, че дискриминирането по симптом пол на работното място е постоянно срещана причина КЗД да бъде сезирана. Дали поради неравно възнаграждение сред мъже и дами, дали поради неравнопоставеност на бременните и младите майки, подобен вид каузи се водят все по-често.

Експертите описват, че има тъжби и от сферата на заетостта по симптом възраст – поради занемаряване при търсене на работа или непозволено ранно пенсиониране в образованието и услугите да вземем за пример. Съществуват недоволства и за осъществени дискриминационни актове по признаците синдикална принадлежност и политическа принадлежност, съгласно членове на комисията нерядко подадените тъжби и сигнали съдържат изказвания за тормоз и полов тормоз на работното място. Случаите на полов тормоз с изключение на всичко друго са и мъчно доказуеми, доста постоянно сходни случаи се правят без очевидци, рядко причинителите са нападателни пред други хора.

КЗД постанова санкция или имуществена глоба, когато се открива осъществено нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация, като се дефинира типът и размерът на глобата, а точно санкция, в случай че става дума за физическо лице, или имуществена глоба, в случай че става дума за юридическо лице. Размерът стартира от 250 лева и може да стигне при наново нарушаване до 20 хиляди лв.. Събирането на санкциите и имуществените наказания е допустимо, когато решението на комисията е влезнало в действие. Българският законодател е подхванал формулата на обществена устременост на производството пред комисията. Тя се показва в освобождението на подателите на тъжби или сигнали от държавни такси при завеждането им. Направените разходи в хода на производството са по закон за сметка на бюджета на комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР