84-та вечер на протести, в триъгълника на властта се събраха

...
84-та вечер на протести, в триъгълника на властта се събраха
Коментари Харесай

Протест 84-и ден: София, Бургас, Велико Търново искат оставка след доклада на ЕК

84-та вечер на митинги, в триъгълника на властта се събраха още веднъж недоволни с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор под мотото " Нас не ни е боязън ".

Тази вечер " Правосъдие за всеки " стачкува пред Съдебната палата, след което се реалокира на жълтите павета.

Акцент в тазвечершната демонстрация е огласеният отчет по новия механизъм за върховенството на закона, както и фактът че за страната ни остава мониторингът по Механизма за съдействие и инспекция.

Още предходната сряда от самодейността оповестиха, че всяка сряда ще бъдат пред Съдебната палата.

Няколко часа след оповестението на отчета на Еврокомисията през днешния ден за оставката на основния прокурор Иван Гешев се оповестиха от Съюза на съдиите, откъдето изпратиха писма-покана към членовете на Висш съдебен съвет без самия Гешев с гледище да бъде отворена такава процедура. За момента реакция на настояването няма.

На жълтите павета имаше речи с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и възгласи: " Страната е бедна, София не е България ", бяха прожектирани и изявления на представители на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона в България. Протестът обаче е малочислен.

По-рано през днешния ден недоволни жители от локалното ръководство на Бургас излязоха този следобяд на митинг. Те желаеха оставките на кмета Димитър Николов, заместника му Чанка Коралска и регионалния шеф Вълчо Чолаков, съобщи БНР.

Около 20 протестиращи се събраха пред постройката на общината. Част от водачите на акцията оповестиха на мегафон, че желаят оставките на кмета Димитър Николов и заместника му по строителството Чанка Коралска. Според тях градът е в стопански застой, презастроен е, има и доста нерешени проблеми. Като образци показаха свадите към парк " Росенец ", стадион " Черноморец " и болничното заведение в " Меден Рудник ". Бисер Русимов от Организацията за протекция на българските жители входира в администрацията настояването за оставките на първите двама в общината.

След това групата пое към постройката на регионалната администрация. Там бе поискана третата оставка - тази на регионалния шеф Вълчо Чолаков. Мотивът, който акцентираха бе, че не се оправя с работата си. До напрежение в протестната акция не се стигна. Нямаше и среща с представители на общината и регионалната администрация. Участниците обявиха, че ще продължат да са коректив на властта, а самата акция дефинираха като част от антиправитествените митинги в страната.

Също и във Велико Търново протестиращи се събраха към паметника " Майка България ", с цел да изразят недоволството си от констатациите в днешния отчет на Европейската комисия за България и да изискат оставката на държавното управление и на основния прокурор.

Протестиращите във Велико Търново обявиха, че ясното изтъкване на казуса с корупцията в евродоклада и неналичието на ограничения за справяне с нея изрично сочат, че митингите би трябвало да продължат.

 Снимка: БНР

" Цяла Европа разбра, че сме небогати, тъй като има корупция. Изходът е политически - събаряне на управляващите ", разяснява протестираща.

За протестното заседание на паметника " Майка България " нямаше позволение, до произшествия не се стигна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР