84 проекта подадоха училища, детски градини, образователни институции, общини и

...
84 проекта подадоха училища, детски градини, образователни институции, общини и
Коментари Харесай

Училища, детски градини, общини и кметства в Пиринско кандидатстват по проекти за 3 500 000 лв.

84 плана подадоха учебни заведения, детски градини, просветителни институции, общини и кметства от Благоевградска област в границите на тазгодишната национална акция „ Чиста околна среда “. Инициативата е на Министерство на околната среда и водите и Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда /ПУДООС/ и е на тематика „ Обичам природата – и аз вземам участие “.

Управителният съвет на ПУДООС одобри от тази година оптималната стойност на плановете на обособените бенефициенти да бъде увеличена с 50%, оповестяват от Областен информативен център - Благоевград. Така, всеки обособен план на община или кметство към този момент може да бъде на стойност до 15 000 лв., а учебните заведения и детските градини могат да аплайват с планове до 7 500 лева с Данък добавена стойност. Общият размер на средствата, отпуснати за провеждането на състезанието, е 3 500 000 лева, от които 2 000 000 млн. лева са за планове на общини и кметства и 1 500 000 лева – за държавни и общински учебни заведения, детски градини и ЦПРЛ/ОДК.

45-те плана на просветителни институции от цялата Благоевградска област са ориентирани към повишение и затвърждаване на екологичната просвета и съзнание измежду подрастващите. С утвърдените планове ще могат да се финансират действия от веществен темперамент, директно включени и нужни за образователния и образователен развой.

Освен площадки за игра и кътове за отдих, част от учебните заведения и детските градини са описали много изобретателни хрумвания, за които търсят финансиране от ПУДООС. Така да вземем за пример СУ "Св. Св. Кирил и Методий ", гр. Якоруда и СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, гр. Кресна се надяват да основат зелени класни стаи навън с финансиране от самодейността. ОУ "Никола Парапунов ", гр. Разлог пък има намерение да построи площадка за детски голф в учебния двор, а малчуганите от ДГ "Дора Габе " в Сандански – да отглеждат плодове и зеленчуци в лична плантация. В СУ „ Христо Смирненски “ в село Кочан пък имат намерение да основат дендрологична алея в двора на учебното заведение, а връстниците им от ПГ „ Петко Рачов Славейков “ в Якоруда ще наблюдават качеството на атмосферния въздух посредством специфична система за мониторинг.

С реализацията на дейностите по акцията, заложени в плановете на общини и кметства, се цели реновиране или основаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, основаване и възобновяване на зони за отдих, поправяне на детски и спортни уреди и други.

Общо 1 734 плана са подадени по време на акция „ Чиста околна среда “ през тази година от претенденти от цялата страна. 848 от плановете са подадени от 206 общини. 39 са плановете, подадени от общини и кметства от Благоевградска област.

Резултатите от осъщественото класиране на постъпилите заявки за финансиране би трябвало да бъдат оповестени в период до 08 април 2022 година на интернет страницата на ПУДООС.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР