„Взимам думата за декларация от името на БСП, защото за

...
„Взимам думата за декларация от името на БСП, защото за
Коментари Харесай

Кутев: 9 г. управляващите не могат да напишат ключов закон и това означава само едно – некомпетентност

„Взимам думата за декларация от името на Българска социалистическа партия, тъй като за мен вчерашният ден беше специфичен. Специален го направи митингът на майките на деца с увреждания. За мен вчерашният митинг на майките, а и на всички хора с увреждания, сподели, че в България има живо гражданско общество, което е в положение да управлява властта. Всяка власт, без значение кой я съставлява. Тези нежни дами демонстрираха повече геройство от болшинството мъжища в днешната власт, отпред с министър-председателя. Никой до през вчерашния ден не вярваше, че няколко майки, измъчени от компликации и безпаричие, ще имат храбростта и силата да се опълчват на цялата държавата“. Това съобщи от парламентарната естрада Антон Кутев от Българска социалистическа партия.

„Колеги, през последните няколко месеца тези дами видяха най-грозното лице на псевдодемокрацията, в която живеем. Заплашваха ги, разделяха ги, „ предупреждаваха ги “, загрижено ги поучаваха, дублираха им палатковия лагер- или на процедура те трябваше да се срещнат с всички недостатъци на политическата ни система. Само, тъй като бяха дръзнали да стачкуват. И устояха, и по всичко проличава, че няма да се предадат. Мисля, че е редно всички- и ръководещи, и съпротива, да ги поздравим. А и да ги подкрепим. С дейности. С действителни старания.
Проблемът в действителност е в същото мнозинство“, сподели той.

„Вече десетки пъти съм казвал, че в проекта за интеграция на хората с увреждания, признат с болшинство на ГЕРБ в първото държавно управление на Борисов, ясно е записано, че през 2016 година трябваше да бъде признат закон за обществените услуги, който да регламентира тази активност. Ясно е все още, че през днешния ден – октомври 2018 година, и до края на годината, подобен закон надали ще бъде признат. В най-хубавия случай може да бъде възложен за разискване, само че няма да бъде признат. Т.е. 2 години закъсняват от личния си проект. Ясно е, че в това време, най-малко комисията, която аз управлявам в Народно събрание, година и половина, още от първите съвещания, сложи ясно въпроса за този закон. Т.е. година и половина в този парламент поставяхме въпроса, че Закон за обществените услуги е извънредно нужен. Днес за следващ път ни се споделя, че той е бил извънредно комплициран и няма да бъде подготвен до края на годината.“

„Колко години им трябват на ГЕРБ? Те са го заложили в проекта си през 2009 година, а сега е 2018 година 9 години не съумяха да напишат Закон за обществените услуги, който касае най-бедната, най-измъчена част от нашето население. Не сме имали разлики с ръководещите, че страната е длъжна да им го обезпечи, тъй като няма по какъв начин другояче. Като отложим закона, в края на годината той излиза отвън бюджетната процедура. Каквото и да планува този закон, каквито и обществени услуги да планува за тези хора, те не могат да се употребяват в границите на тази бюджетна година. В най-хубавия случай, остава за идната, в случай че и тогава го приемат“, съобщи Кутев.

„Вторият закон е Законът за персоналната помощ. Той не взема решение проблемите по този начин, както би трябвало да бъдат решени. Подписах закона с ясното схващане, че той съставлява в действителност мотивация и катализатор за ръководещите, с цел да си свършат работата. Закон за обществените услуги опозицията не може да напише, тъй като той би трябвало да обърне цялата система наопаки. Това би трябвало да се направи от министерството, държавното управление и от депутати от болшинството. Именно поради това аз внесох Закона за персоналната помощ и го подписах, дружно с сътрудници, с концепцията да катализира този развой – да вкарат в Закона за обществените услуги по подобаващ метод Закона за персоналната помощ, където му е систематичното място. Само, че те не са подготвени още с втория закон, а ние три месеца към този момент чакаме да вкарат за разискване Закона за персоналната помощ. Сутринта всички чухме госпожа Караянчева, която съобщи, че трите закона ще влязат дружно най-рано в края на ноември. Преди половин час, на среща с хората пред Народното събрание, представители на ГЕРБ дадоха обещание, че законите ще бъдат прегледани до един месец. На кого да имам вяра? Управляващите си опонират. Дори и да успят да вкарат законите, надълбоко се колебая, че те ще бъдат признати, изключително този за персоналната помощ, тъй като е вкаран от Българска социалистическа партия, а не от ръководещите.“

„Ние приказваме по тематиката от година и половина. Хората с увреждания, със 7-8 национални митинга към този момент, го вършат повече от 10 години. 10 години тези хора висят по улиците, развяват черните флагове, носят си черните фланелки и единственото, което имат, е обещания. Когато ние предлагахме да работим през август, ГЕРБ не споделиха, че законът ще е подготвен края на годината. Никой не сподели, че няма да стане септември, октомври, може да стане ноември, само че по-скоро ще стане декември. Такова нещо не беше казано, тъй като в случай че беше казано, митингите нямаше да спрат през лятото. И може би към този момент нямаше ГЕРБ да са на власт“, добави депутатът.

„Въпросът е за отговорността. Когато поемат задължения и не ги извършват, има форма на отговорност. Не знам каква е за ръководещите. Има и още нещо – за какво не са го създали досега? Защо за 9 години Законът за обществените услуги не е подготвен? Това е не е от неналичието на пари, нито пък неналичието на предпочитание от тяхната страна. Виждам, че министърът на труда и обществената политика има предпочитание да го свърши. За страдание, единственият извод е, че не могат. Управляващите нямат компетентността да го създадат. 9 години не могат да напишат един основен закон и това значи единствено едно – непросветеност. Те знаят, че като създадат този закон, не могат да си съберат ползите вътре. Те ще се сблъскат с голяма опозиция, когато го внесат. За следващ път дадоха обещание на хората извън, че на следващия ден ще се съберем и ще се вземе решение. Това го говорихме преди 4 месеца на среща, проведена от Българска социалистическа партия, на която участваха. Цветанов персонално го даде обещание и нищо не се случи за тези 4 месеца. Въпросът е- като се съберат всички министри и в случай че всеки от тях би трябвало да поеме своята отговорност, къде е Борисов?“, съобщи Антон Кутев.

Това, което виждам, че ще се случи до края на годината – няма да одобряват нашия закон, ще вкарат два техни закона, които няма да свършат работа, те ще взривят системата и ще имат уволнени министри, вместо министър-председател. Единственото, което могат да направя ръководещите в този случай – за месец да приключат драмата или да си отиват, сподели още от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР