„Само една власт е по-могъща от това да си президент

...
„Само една власт е по-могъща от това да си президент
Коментари Харесай

Опра Уинфри – Институцията

„Само една власт е по-могъща от това да си президент на Съединени американски щати – това да бъдеш Опра.“ Така гласи една от шегите в тв шоуто Saturday Night Live, само че като всяка добра смешка е в действителност квинтесенция на истината. Във връзка с концепцията тв водещата Опра Уинфри да се кандидатира за президент през 2020 година в Съединени американски щати се появиха карикатури, мемета и постери. Експерти започнаха лудо да проучват, изследвания на публичното мнение – да потвърждават за какво това не може да стане.

Опра не е човек. Тя е институция. Актриса, продуцент, човеколюбец, съавтор на книги. От години е измежду най-влиятелните дами в листата на „ Форбс “. Затова милиони други авторитетни хора в Съединени американски щати подскочиха, когато след мощната й политическа тирада на връчването на Златните глобуси беше подхвърлено, че може да се кандидатира за президент.

Но да се разровим в тъмното й минало.

Първо на първо, името й е заменено. Вместо Орфа – на библейската персона от Книга на Рут, в формалните документи невежи служители вписали името по този начин, както го чули. Така се появило името Опра.

Второ, до шестгодишна възраст е отгледана от баба си Хати Мей Пресли. Майката на новородената Опра – въртоглава тийнейджърка, отлетяла към Северните щати да си дири шанса. Бабата била толкоз бедна, че обличала дребната в чували от картофи с изрязани дупки за главата и ръцете. За сметка на това Опра се научила да чете на 3 година Хати Мей Пресли я водела на църква, където сладкото къдрокосо хлапенце шашкало полуграмотните миряни, като рецитирало цитати от Светото писание. Затова и я нарекли „Проповедничето“. Бабата била много строга и когато внучката не слушала, заигравал Дървеният бог.

Та под въздействието на тези две благотворни въздействия – на библейските текстове и на бабината пръчка, когато майка й Върнита Лий се върнала да си прибере дъщерята, разкрила, че тя е израснала чинно и възпитано дете. Не след дълго неопитната родителка открила, че не може хем да работи, хем да надзирава дъщеричката си, по тази причина я изпратила в дома на татко й. За злощастие там едвам 9-годишна Опра бива изнасилена първо от братовчед, след това от другар на фамилията. Бащата Върнън Уинфри е непоколебим и грижлив родител, само че не знае за тези похищения. Опра крие преживаванията си и признава за тях чак на 32-годишна възраст, освен това в ефир.

„Родила съм се, тъй като майка ми и татко ми правили секс един път под един дъб. Всички знаят историята ми на оскъдно негърче от Мисисипи, появило се на бял свят в годините на апартейда. Дължа всичко на образованието и шанса ми – аз безусловно съм родена в годината на десегрегацията, и се реалокирах от щата в последната година от детската градина. Бях написала писмо на учителката си: „Скъпа Мис Ню, махам се, тъй като чувствам че тук не ми е мястото, тъй като зная доста сложни думи: търнокоп, хипопотам, Мисисипи.“ Мис Ню попита: „Кой е написал това?“ Казах: “Аз. ” И тя ме закара в кабинета на шефа. Той ме накара да напиша думите пред очите му. След това ме изпратиха напряко в учебно заведение, прескочих първи клас и се озовах непосредствено във втори.“

От 16-годишна работи като радиоводеща, на 19 я канят за водеща на новините в телевизия в Нашвил, след това и в Балтимор. „Причината да стана това, което съм, е че бях некадърна новинарка“, споделя полушеговито Опра. „Полу-„, тъй като в действителност й липсва безпристрастността, която е наложителна в журналистическата специалност. Тя постоянно проваля репортажите си, с обяснението: „Стана ми мъчително да го подпитвам, той доста страдаше.“ Шефовете й я трансферират в токшоу в безбожната часова зона 5 сутринта. Но същите тези качества, които я провалят като публицист – съчувствието, способността да схваща хората и да влезе под кожата на всеки, я вършат сензация. Опра изяснява огромния си триумф с това, че човек постоянно би трябвало да следва „емоционалната си GPS система“ – това вътрешно възприятие, което му подсказва кой е пътят за него.

Водещата обобщава: „Уверена съм, че пребиваването ми на тази планета не е нещо, което визира само мен. Ръководена съм от мощ, която е доста по-велика. Ако има закон, съгласно който да пребивавам, това е Третия закон на физиката – всяко деяние има равно по мощ противопоставяне.“

Ефектът Опра


Въздействието й върху публичното мнение е разказано като “ефекта Опра“. Това е феномен, видян от производителите – когато водещата предложи даден артикул, той безусловно се изпарява от лавиците на магазините. В края на 1996 година тя вкарва сегмент „Литературен клуб“ в шоуто си, който става толкоз авторитетен, че всяка новопредставена от нея книга се трансформира в бестселър. Даже е изчислено – след показване в шоуто на Опра, продажбите на която и да е книга скачат с един милион. Минимум.
В по-ранните си години има голяма фантазия – да стане актриса. И в действителност съумява. Получава номинация за Оскар за поддържаща роля в „ Пурпурен цвят “ на Стивън Спилбърг.

За нея


Посланик на емпатията


Ако се кандидатира, ще я поддържа. Тя е факир с парите, специалист по правата на дамите и дипломат на емпатията. А таман в този момент страната ни има огромна потребност от доза емпатия. От 35 година е в ефир, пред очите ни се застъпва за разнообразни обществени дела, строи мостове сред идеологии и гледни точки. Ако питате дали е способена да бъде президент, ще ви задам контра въпрос – а актуалният президент способен ли е?

Стивън Спилбърг


С разум като бръснач


Тя е доста мощна, технична актриса. Изключително интелигентна и извънредно прецизна. Мозъкът е у като бръснач.

Актрисата Танди Нютън


Умее да печели


Опра, обичам я тази жена. Тя е страхотна, невероятна е. Тя е изключителна персона, а това е значимо нещо. Популярна е, интелигентна е. Направо е превъзходна. И знае по какъв начин да печели! С наслада бих я взел за мое вице.

Доналд Тръмп през 1999 година


Бори се за убежденията си


Тя се е издигнала без непозната помощ и към този момент толкоз години няма равна. Не е загадка, че Опра е въодушевила милиони хора, включително и мен. Тя се бори за убежденията си, даже с риск част от феновете да я намразят.

Мадона


Начална учителка на света


Опра е казвала, че в случай че не успее да стане водеща, постоянно може да работи като начална учителка. То най-сетне се оказа че тя тъкмо това си работи – начална учителка на целия свят.


Уил Смит
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР