„От БАБХ беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която

...
„От БАБХ беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която
Коментари Харесай

Младен Маринов: Надявам се стопаните на животни да разбират сериозността на проблема

„От БАБХ беше изнесена доста точна и всеобхватна информация, която очерта един доста сериозен проблем като опасност даже за националната сигурност, защото касае един сериозен дял от нашата стопанска система, обвързвана с отглеждането на животни. Заплахите са както във връзка с дребните преживни животни, по този начин и във връзка с дивата и питомна свиня – африканската чума, която е налична в близки до нас страни – приказваме за Румъния.“ Това съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов пред Българска национална телевизия.

Той разгласи, че са били набелязани ограниченията, които ще се подхващат взаимно с БАБХ и Агенция „Митници“. Те са свързани със усилване на сигурността по границите, инспекция на колите, защото африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни артикули от свинско месо, които се вкарват от водачи или туристи.

„Трябва да осъзнаем, че това е в действителност доста сериозна опасност за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и постепенно напредва към Европа.“, заяви главният секретар на Министерство на вътрешните работи.

По отношение на казуса с животните в Ямболска и Бургаска област Младенов съобщи, че мощно се надява стопаните там да схващат сериозността на казуса.

„Да, това решение да се умъртвят техните животни в действителност е доста мъчно и знам, несъмнено тези хора го претърпяват доста тежко, защото е обвързвано напълно с техния живот. Техния живот е минал в тази активност. В последна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един предстоящ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и изобщо до пазари.“, коментира главният секретар.

За така наречен акция „Респект“ Младен Маринов изясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в служба един от целите е бил ограничение на битовата престъпност.

„Основно задачата е да се наситят избрани обитаеми места с по-сериозно полицейско наличие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се ревизират лица от дейния престъпен контингент с оглед тяхното местоположение, миграция, сега по-засилено е наличието по черноморските курорти.“, сподели той.

Наистина отчитаме спад на осъществените закононарушения като цяло с 5,5 %, заяви Маринов. „Сериозен е спадът при осъществяваните грабежи, като там се повишава и разкриваемостта, която приблизително за страната е 45,4% – разкриваемостта при грабежите“, добави той.

По отношение на кражбите – имаме също понижение спрямо предходната година, процентът на разкриваемост там е 31,6, разяснява той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР