„Оставих „Арсенал“ по същата причина като Тиери Анри – гласеше

...
„Оставих „Арсенал“ по същата причина като Тиери Анри – гласеше
Коментари Харесай

Играчите, които напуснаха „Арсенал“ и спечелиха трофей

„Оставих „Арсенал“ по същата причина като Тиери Анри – гласеше част от прощалното писмо на Алексис Санчес, откакто напусна клуба в посока „Манчестър Юнайтед“. – Вярвам, че мога да печеля доста оценки на „ Олд Трафорд “. Искам Висшата Лига, Шампионската лига, всичко!“

Санчес не е единственият, който напусна „Арсенал“ затова през годините. Направиха го доста играчи и те в действителност завоюваха титли, откакто смениха клубната принадлежност.
Сеск Фабрегас



Слухове за завръщането му в „Барселона“, от където бе притеглен в „Арсенал“, имаше от самото му появяване с екипа на „артилеристите“. Независимо от това той остана в Лондон цели осем години – до лятото на 2011-та. Време, в което съумя да вдигне едвам два трофея под управлението на Арсен Венгер. Става въпрос за ФА Къп и Суперкупата на Англия. И то в един сезон – 2004/2005. След това „сушата“ от към оценки и любовта към „Барселона“ наклониха везните, с цел да пристигна 2011 година и прехвърлянето в испанския исполин да стане факт. В три сезона с каталунците Фабрегас завоюва Примера дивисион, Купата на Краля, два пъти Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа и международното клубно състезание.

Последва трансфер в „Челси“, като със „сините“ завоюва шампионската купа в два случая и един път купата на Лигата.
Самир Насри

Арсен Венгер купи младия французин с алжирски генезис с вярата, че той ще бъде новия Зинедин Зидан. В продължение на три години Насри беше главен състезател, а в последния си сезон в „Арсенал“ даже и водач на тима. В началото на 2011-а футболистът съобщи, че няма да напусне „топчиите“, до момента в който не завоюва нещо. Преломният миг обаче бе отпадането на „Арсенал“ от „Барселона“ на 1/8-финалите в Шампионската лига. Тогава Насри пожела да си тръгне дружно със Сеск Фабрегас. Французинът също искаше да завоюва трофей, а до момента в който бе на „Емиратс“ не взе безусловно нищо.

„Тръгна си поради пари“, сподели тогава Венгер, само че французинът декларира това за всеки, който напуща.

Факт е, че „Арсенал“ отхвърли да му предложи по-добър контракт, а Насри безспорно заслужаваше подобен. Както и Санчес, а в този момент и Месут Йозил.

А Самир завоюва злато сезон откакто напусна клуба. Премести се в „Манчестър Сити“ и подвигна купата два пъти. Взе и Суперкупата на Англия, както и Купата на Лигата.
Гаел Клиши

Основният ляк бек в „Арсенал“ след напускането на Ашли Коул, минал в „Челси“ през 2006 година. Френският футболист прекара осем години в „ Арсенал “. За клуба изигра 264 срещи във всички шампионати, даже вкара и два гола. В интервала 2003/2011 с клуба завоюва шампионата, ФА Къп и Суперкупата на Англия. Всичко това в границите на две години – сред 2003-та и 2005-та. След като „сушата“ налегна „Арсенал“, Клиши стартира да мисли за трансфер. Такъв бе изработен през 2011 година – времето на бягството на Насри и Фабрегас. Бранителят се причисли към тях. Дори с Насри отиде в „Манчестър Сити“, където взе пет оценки в границите на три сезона. Две от тях бяха купата във Висшата лига.
Робин ван Перси



Един от огромните любимци на почитателите на „Арсенал“ през последните години и емблематичен футболист от ерата Арсен Венгер. Когато напусна „артилеристите“ беше на 29 години и с осем сезона зад тила си под управлението на френския управител. За клуба вкара 132 гола в 278 срещи във всички шампионати. Но и той завоюва оценки, които бяха при започване на кариерата му на „Емиратс“, а точно към този момент упоменатите Фа Къп и Суперкупа на Англия през 2004/05. Това докара до прехвърлянето му в „Манчестър Юнайтед“. На Ван Перси му омръзна да се надява, че „Арсенал“ ще завоюва купата. А холандецът го реализира с „червените дяволи“ още през първия си сезон на „Олд Трафорд“. Тогава стана и голмайстор в шампионата с 26 гола в 38 срещи. Спечели и Суперкупата на Англия, с което оформи златен първи сезон в новия клуб.
Алекс Сонг

Трудно е да се повярва, че към днешна дата Алекс Сонг е на 30 години. Звездата на камерунеца просто изгря на международната футболна сцена доста рано. Първите си срещи за „топчиите“ записа, когато бе едвам на 18 години. Два сезона по-късно към този момент бе главен състезател в схемата на Арсен Венгер. Когато навърши 25-годишна възраст, реши, че е време за смяна. Причината – времето си минава, а той няма с какво да се похвали. Липсата на оценки го тласна към избора да се реши на трансфер. И го взе не какъв да е клуб, а „Барселона“. Алекс Сонг рядко се появяваше като титуляр за каталунците. В множеството случаи влизаше, с цел да размени състезател. Въпреки това той съумя да сбъдне фантазията си – да завоюва нещо. Завоюва с „Барселона“ шампионската купа на Испания в първия сезон след прехвърлянето от „Арсенал“. Няколко месеца по-късно подвигна и Суперкупата на страната.
Томас Вермален

Стана капитан на „Арсенал“ в мига, в който Робин ван Перси пое към „Манчестър Юнайтед“. Често страдаше от контузии, само че за шест сезона с екипа на лондончани взе присъединяване в 150 мача във всички шампионати. Белгийският централен бранител напусна клуба в посока „Барселона“ с фантазии, свързани със спечелването на титли. Травмите обаче му попречиха да играе в първия сезон на „Камп Ноу“. Записа едвам един мач, само че отборът му завоюва купата в Примера дивисион. Златен орден имаше и за Вермален. Така че той сграбчи трофей незабавно след напускането на „Арсенал“ и то без да играе. Сезон по-късно дублира оценката в шампионата. Спечели и Купата на Краля, както и международното клубно състезание. През сегашния сезон Вермален има 15 мача за каталунците за всички шампионати и съвсем несъмнено ще вдигне купата за трети път в края на сезона.
Лукас Подолски



По някаква причина нападателят по този начин и не блестеше кой знае какъв брой в „ Арсенал “ за разлика от националния тим на Германия. Дойде на „ Емиратс “ през 2012-а, като записа първи порядъчен сезон с екипа на „топчиите“. В него вкара 16 гола в 42 мача във всички шампионати. Постепенно индикаторите му започнаха да понижават. Загуби титулярното си място, като се трансформира в ротационен състезател. Влизаше, когато имаше потребност. Съвсем обикновено Подолски искаше две неща – игрово време и оценки. Премина в „Интер“, само че и там не съумя да получи това, което желае. Така се стигна до трансфер в „Галатасарай“. С турския гранд Подолски стана първенец на Турция и завоюва Суперкупата на страната в два следващи сезона.
Емануел Ебуе

Играч, за който светът надали би чул, в случай че не беше Арсен Венгер. Френският експерт притегли бранителя от „Беверен“. На „Емиратс“ роденият в Кот д’Ивоар игра седем сезона. За това време Ебуе записа над 200 мача във всички шампионати, вкара и 10 гола. Единственото, което бранителят завоюва бяха парите, които получаваше постоянно. Емануел Ебуе бе покрай успех в Шампионската лига с „Арсенал“, само че „Барселона“ попари фантазиите му във финала с 2:1 през 2006-та. А „артилеристите“ водеха в резултата до 76-ата минута…

Котдивоарецът напусна клуба през лятото на 2011-та. Сториха го и други играчи. Ебуе мина в турския „Галатасарай“. Трансферът му донесе доста популярност и титли. На два пъти завоюва шампионата и Суперкупата на Турция, взе и купата на страната.
Александър Хлеб

Вечно втори с екипа на „Арсенал“. В продължение на три сезона на „Емиратс“ беларуският футболист загуби три оценки, като във всички случаи в пряк заключителен мач. Става въпрос за Шампионската лига, Фа Къп и Купата на Лигата. След несполучливия си престой в „Арсенал“ Хлеб мина в „Барселона“, където в границите на 12 месеца подвигна шампионската купа, Купата на Краля и нейно величество Шампионската лига. След като напусна „Барселона“, беларуският състезател продължи да печели. Завоюва четири трофеи с БАТЕ (Борисов). Дори с британския „Бирмингам“ подвигна Купата на Лигата. Нещо, което не съумя да направи години по-рано с тим като „Арсенал“.
Тиери Анри



Превърна се в легенда с екипа на лондончани. В осем сезона на „Емиратс“ завоюва не малко оценки, измежду които шампионската купа, ФА Куп и Суперкупата на Англия. Всички по два пъти и до 2004-а. Последвалите слаби години на „Арсенал“ способстваха за желанието за смяна от страна на френския голаджия. За да го задържи, Арсен Венгер просто трябваше да притегли положителни футболисти. Не евентуални звезди, а към този момент потвърдени играчи. Венгер не направи това и Анри си потегли. Пое към „Барселона“, където за три сезона завоюва 7 трофея.

„Анри напусна, тъй като Венгер не искаше да укрепи тима – разкри в следствие Патрик Виейра, съотборник на нападателя в „Арсенал“. – Тиери искаше просто да е сигурен, че задачите на клуба ще си останат същите, само че със своята бездейност на трансферния пазар, „Арсенал“ на процедура отхвърли да се бори за трофеи“.

И след 10 години Алексис Санчес напусна по същата причина. Оказа се, че за толкоз време нищо не се е трансформирало в „Арсенал“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР