„Не знаем какво стои в основата на това решение и

...
„Не знаем какво стои в основата на това решение и
Коментари Харесай

Стефан Янев: Ходът на Петков с руските дипломати прилича на старт на предизборна кампания

Не знаем какво стои в основата на това решение и какви са идващите ходове, които ще бъдат свързани с това решение . … Буди подозрение този вид метод накуп към подобен огромен брой чиновници в дипломатическо посланичество, което не е типично и невиждано, което приказва за някаква друга мотивация. Предполагаемо това е политически стимулирано решение и то от позиция на сегашната обстановка, когато държавното управление е в оставка. Такъв ход по-скоро наподобява на първа стъпка на предизборна акция „.

Това съобщи пред БНР някогашният длъжностен министър председател и някогашен министър на защитата Стефан Янев, водач на партия „Български възход“, в коментар на информацията, че 70 съветски дипломати ще бъдат отзовани от България.

„Трябва да се замислим до каква степен този ход е потребен. Ако той е потребен за Кирил Петков и за неговата предизборна акция, то той сигурно не е потребен за България , тъй като утежняването на политическите връзки, значи и утежняване на икономическите връзки с Русия“, разяснява още той.

По думите му е необичайно, че съдружните сътрудници на „Продължаваме промяната“ не са били осведомени с това решение:

„Казват, е са научили от медиите. Това се случи необичайно, сходно на един лист, писан на коляно във влака (има поради листа, който Станислав Балабанов от Има Такъв Народ твърди, че министър председателят Кирил Петков му е посочил във влака за Украйна – б.р). … и сходен вид говорене. Което значи, че не е взето решение на Министерски съвет, не е ясно тъкмо по какъв метод е протекла информацията „.

Стефан Янев изясни, че Народното събрание може на закрито съвещание да изслуша службите и тяхната обосновка, с цел да е ясно дали това решение, оповестено от премиера в оставка, е политически стимулирано, или е въз основата на данни от службите.

Той изрече подозрение по отношение на аргумента за равнопоставеност на дипломатическия състав на посолствата на България в Русия и на съветското у нас, като изясни, че това зависи от „възможностите и желанието на съответната държава“:

Несъстоятелен е този мотив за равнопоставеност . Руската дипломация е посочила в годините, че следва тази процедура и в случай че приказваме за равнопоставеност, би трябвало да затворим посолството в Москва. Може би ще се стигне до обстановка, когато посланикът ни ще би трябвало да работи с един-двама човека“.

Доказване с документи може да стане единствено в съда „, сподели Янев по отношение на показания от вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова документ, част от който бе разпространено по-рано като клише от президентския секретар Димитър Стоянов, в което написа, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Според някогашния длъжностен министър председател поражда въпрос дали тези документи не съдържат детайли на служебна и класифицирана информация:

„След като се демонстрират по медиите, този, който ги демонстрира, би трябвало да отговори на този въпрос“.

По думите на Янев със замесването на името му в този случай се прави несъстоятелно подстрекателство.

Лидерът на партия „Български възход“ съобщи, че на идните избори ще се явяват независимо , само че в случай че изборите са скоро и не са подготвени с регистрацията на партията, ще се наложи да употребяват инструмента на коалиция или композиция от партии, една от които е мандатоносител.

Ще търсим разговор с всички в договаряния за взаимно ръководство (в идващ парламент – б.р.). Никого не изключваме, само че значимото е да е въз основата на ясни правила и ясни принципи“, посочи Янев.

Интервюто на Даниела Големинова със Стефан Янев и репортаж на Добрина Карамболова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР