„Назначаваме нов екип на „Български пощи“, който ще изпълнява длъжността

...
„Назначаваме нов екип на „Български пощи“, който ще изпълнява длъжността
Коментари Харесай

Константинова уволни ръководството на „Български пощи“

„Назначаваме нов екип на „Български пощи“, който ще извършва длъжността краткотрайно до осъществяване на състезанията за промяна на управлението на дружеството“. Това сподели на брифинг вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова. Тя ще показа краткотрайното управление в сряда.

„Като принципал на „Български пощи“ през днешния ден желаех оставките на изпълнителния шеф и целия състав на Съвета на шефовете. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи ” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“, съобщи Константинова.

Пощите на процедура не работят през последните 2-3 седмици.

„След хакерската атака избавителната интервенция към този момент започна“, сподели още вицепремиерката. По думите й за 2020 година загубите на пощите са в размер на 13 млн. лева, макар че са били планувани облаги от 100 000 лева

Тя изясни, че пощите имат едвам 2% пазарен дял от куриерските услуги, нямат услуга за доставка до дома, а половината от пратките не идват в точния момент.

“Никой притежател на компания не би държал на управническа позиция хора, които губят пазарен дял. Но управлението на пощите не е сменяно в последните 6 години ”, сподели Константинова.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев изясни, че организацията е била известена за офанзивата от “Български пощи ” на 16 април, само че е знаела 12 часа по-рано.

“Те отхвърлиха нашата помощ с претекста, че сами ще се оправят с казуса. Ние дружно с Министерство на вътрешните работи и Министерството на електронното ръководство предприехме дейности по оптимално бързо възобновяване на главните функционалности на пощите и определяне на аргументите, довели до въпросния случай ”, изясни Тончев.

Председателят на ДАНС съобщи, че една от вероятните аргументи за хакерската атака е спорът сред Русия и Украйна.

“От началото на ескалацията на спора сред Русия и Украйна, огромно количество принадлежности за хакерски атаки се дават свободно във конгреси и платформи дружно с указания за потреблението им. Тези принадлежности се употребяват както от поддръжниците на тези страни, по този начин и от престъпни детайли ”, разясни той.

ИТ специалистът и консултант в кабинета Васил Величков, удостовери тезата на Тончев за това, че офанзивата е пристигнала от Руската федерация.

“Вирусът и зловредните принадлежности имат ясно изразен почерк на генезис от Руската федерация, както и употребяваните техники за навлизане и за цялата подготовка на офанзивата също носят почерка на Русия ”, разясни Величков и изрично съобщи, че “ние не преговаряме с терористи ” и България няма да заплати откуп, с който да получи ключ за връщане на данните.

“За предходната година 36% от организациите, станали обект на такава хакерска атака, са платили откуп. Само 8% от тях са получили ключ, с който да си върнат данните ”, изясни специалистът.

Възстановени са интернационалните колета и изплащането на пенсиите, сподели още Величков. Функциите, които не могат да бъдат възобновени са следенето на колета в страната и заплащането на сметки. До дни се чака да проработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли персонални данни, стана ясно от брифинга. Част от архива на „Български пощи“ обаче евентуално ще бъде изгубена.

Подобни офанзиви в последните 2 месеца са проведени и против гръцките и холандските пощи.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР