„Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той

...
„Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Радев проявява завидно търпение към еквилибристиките на БСП

„Конституционната процедура се затваря в някакъв рационален период и той е обрисуван от решение номер 20 от 1992 година, когато при сходна обстановка Конституционният съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно държавно управление от някое от дребните парламентарни групи мъчно се основава и по тази причина конституцията не е планувала съответни срокове“. Това сподели проф. Пламен Киров в предаването „Денят започва“ по Българска национална телевизия.

Той разясни, че президентът би трябвало да извърши условието на конституцията да разпусне Народното събрание, да насрочи предварителни парламентарни избори и да назначи служебно държавно управление.

„Изобщо не е належащо да бъде удължаван мандатът на този парламент, с цел да одобри каквото и да е значимо нещо, те имаха задоволително доста време да одобряват значимите неща, само че не го сториха“, разяснява още някогашният парламентарен арбитър. Проф. Киров съобщи, че от дълго време се е знаело, че КЕВР ще остане без управление.

„Не може да се продължава мандатът на едно Народно заседание според от това, че то би трябвало да избере началник на КЕВР. КЕВР ще има началник, това е някогашният ръководител Иван Иванов, по този начин написа в закона за енергетиката“, разясни проф. Киров.

„Президентът демонстрира едно забележително самообладание и самообладание във връзка с еквилибристиките на партийното управление на Българска социалистическа партия. Едно е ясно, че най-вероятно след привършване на тази сага с третия мандат, президентът ще изиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, с цел да е ясно на политиците какво би трябвало да вършат, т.е. Конституционният съд би трябвало да сътвори една директива, тъй че те да не могат да злоупотребяват с процедурата“, обясни проф. Киров.

„Начинът, по който подхожда Българска социалистическа партия, в последна сметка последната капка ще прелее чашата“, съобщи проф. Киров.

Според него Българска социалистическа партия и „Демократична България“ са огледални облици и са най-заинтересовани да има държавно управление, до момента в който от „Продължаваме промяната“ по-скоро желаят да отидат на избори, счита конституционалистът.

„От Президентството са подготвени със състав на длъжностен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предходните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет“, съобщи проф. Пламен Киров.

„Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено държавно управление в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с избор на недоверие“, добави още проф. Киров.

„Служебният кабинет няма да проверява, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, с изключение на с това да гаси пожари и да позволява рецесии. То ще бъде едно антикризисно правителство“, съобщи още проф. Киров.

Той изрази мнение, че в случай че бъде върнат мандатът в петък, президентът ще разпусне Народното събрание в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР