„Имаме желание районът на бившето летище Бършен край Сливен да

...
„Имаме желание районът на бившето летище Бършен край Сливен да
Коментари Харесай

Рестарт на идея отпреди 12 години: Сливен и Ямбол правят обща зона за инвестиции на бивше летище

„Имаме предпочитание регионът на бившето летище „ Бършен ” край Сливен да стане обща зона за вложения, която да обслужва и Ямбол – заяви кметът на Сливен Стефан Радев. Няма други регионални градове в страната, които да се намират толкоз близо. Разстоянието е 28-29 км и се изминава с автомобил за 20-ина минути. Получава се зона с население над 200 хил.души, което е един сериозен център на картата на България ”, добави още кметът Радев.

Зоната ще обслужва три общини – Сливен, Ямбол, която съставлява единствено регионалния център, и Тунджа, в която са включени 40-ината ямболски села. Бившето летище „ Бършен ” се намира директно до основния път Сливен-Ямбол. Кметовете на трите общини към този момент са внесли предложение в Министерство на регионалното развитие и Агенция „ Пътна инфраструктура ” за удвояване на пътя, с цел да бъде основана удобна транспортна връзка към бъдещия обект. За желанията е осведомено и Министерството на стопанската система. Идеята е да бъде основано сдружение с присъединяване на Държавното дружество „ Индустриални зони ” и община Сливен, защото тя е притежател на летището. Общината ще взе участие с терена, а предприятието ще обезпечи средствата за построяването на нужната инфраструктура и връзки. Вече има препоръчан меморандум за това. Водени са диалози и с Българската организация за вложения, която да предлага зоната. Целта е при съществуване на интерес да се работи с евентуалния вложител по този начин, че да се оформи профила на зоната. „ Това е огромен късмет за Ямбол, Сливен и община „ Тунджа ” да стоим по-добре на икономическата карта, да обменяме запаси, както в промишленостите и бизнесите, по този начин и в културата и останалите сфери на живота ”, добави кметът.

Сливен получи безплатно от страната бившето летище „ Бършен ” от 170 дка и още 2700 дка парцели в региона при ръководството на кмета Йордан Лечков /2003-2011 г./. Идеята за основаване на обща индустриална зона за трите общини породи още преди 11-12 години. Предложението тогава пристигна от регионалната администрация в Сливен, даже бяха направени първи срещи с управленията на общините. Но още преди да се задействат процедурите, Сливен се отдръпна от плана. Община „ Тунджа ” обаче се възползва от опциите за финансиране и на своя територия отбрани сходен план, вследствие на което наскоро огромна верига хипермаркети откри голям логистичен център там.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР