„Дунарит“ няма никакви проблеми. Той произвежда и натовари своята стока

...
„Дунарит“ няма никакви проблеми. Той произвежда и натовари своята стока
Коментари Харесай

Икономическият министър: Кое е по-притеснително за „Дунарит“ – държавата да влезе в него или офшорка на Цветан Василев

„Дунарит“ няма никакви проблеми. Той създава и натовари своята стока на транспортен съд. Дори знам, че през днешния ден „Кинтекс“ ще му преведе сума. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред Нова телевизия.

„Няма национализация. Вчера се появи информация, че ще се взима лицензът, че са блокирани сметки. Няма такова нещо. Ако се появи информация, че има нередности, даже и да не е държавно дружество, ние ще предприемем дейности “, безапелационен бе министърът.

„Лицензът на „Емко“ беше лишен, тъй като имаше нередности, даже и служащите го потвърдиха. Законът споделя, че лицензът се лишава за импорт и експорт, а не за произвеждане. Законът е подобен, какъвто е. Ние сме длъжни да го съблюдаваме “, посочи Караниколов. Имаше вид, сдружението трябваше да предприеме дейности, с цел да стартира да работи. Управителите, не служащите, тъй като те не са отговорни “, сподели още  той.

„Когато едно сдружение, това към този момент е „Дунарит“, не за „Емко“, тъй като ние не желаеме да го придобиваме него, крайният притежател е една офшорка на Вирджинските острови, това не е ли притеснително? Офшорката е за това, че да не се знае кой е притежателят. Говори се, че е на Цветан Василев. Утре може да е на някой различен “, изясни Караниколов.

„Не приказваме за национализация, а за обществена обмен. Когато едно сдружение е от военно-промишления комплекс и има търг, който е обществен и страната има опция да взе участие, не виждам какъв е казусът “, посочи министърът.

„Имаме блокирани акции и дялове от КОМ те са на стойност 98%, поради КТБ. Появява се едно сдружение, „Емко “ в тази ситуация, макар запора, което влиза и желае да усили капитала. Обръщам внимание, че това, което страната е блокирала, е до 10 %. Така, в случай че преди страната ще вземе 100 милиона, в случай че го допуснем това, ще вземе 10 милиона. Защо тях не ги тормози, че не се пази държавният интерес “, попита министърът във връзка изказванията на Христо Иванов, Татяна Дончева и Емилиян Гебрев.

„Тях не ги тормози това, че страната може да бъде ощетена. Тях ги тормози, че страната е неприятен собственик. Държавата не е неприятен собственик, има калпави мениджъри “, разяснява Караниколов.

Той насочи и зов към шефовете на „Емко “: „Апел към шефовете, не към служащите. На 6-и, защото на 4-и ще получим отчета. Ще има междуведомствен съвет, уповавам се, че ще се върне лицензът на „Емко “. Проверките не са единствено в „Емко “ и „Дунарит “. Важното е да няма произшествия.“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР