„Безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е

...
„Безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е
Коментари Харесай

Йотова за изгонените 70 руски дипломати: Безпрецедентно решение на правителство, загубило доверието

„Безпрецедентно решение, тъй като е взето от държавно управление, което към този момент е изгубило доверието на българския парламент, получило е избор на съмнение и е в оставка“. Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява решението за изгонването на 70-те съветски дипломати.

Йотова сподели, че в президентството научили за него след изказването на министър-председателя в оставка Кирил Петков.

„Сигурна съм, че има съображение, откакто е по информация на българските служби за сигурност, само че можеше да бъде взето с отговорността на идващия кабинет, който и да е той. Нямаме информация какво е наложило още нощес да се вземе това решение“, сподели Йотова.

Тя била сюрпризирана ненапълно, тъй като става въпрос за правила, за закони, за конституция. „Ние виждаме, че и законите, и конституцията се нарушават с лека ръка, само че въпреки всичко дано да не забравяме, че имаше и други държавни управления, които в последните дни от своя живот сменяха бордове, назначаваха и уволняваха. Но за първи път, най-малко в моята политическа биография, виждам да се вземат такива решения, които имат външнополитически темперамент и уреждат двустранни отношения“, разяснява вицепрезидентът.

Тя изрази вяра, че това няма да докара до разкъсване на двустранните връзки с Русия.

Относно затворената врата за съвещания с Политическа партия и Българска социалистическа партия Йотова съобщи, че Радев е бил задоволително явен, че консултациите са завършили.

„В неделя имаше контакт с управленията на всички парламентарни групи, никой от тях не изрази и най-малкото подозрение за започване на съвещания в понеделник. Затова бяха изпратени съответните публични писма. Буквално в последния миг се отхвърлиха първо Политическа партия, а по време на протичането на една от консултациите пристигна и известието от страна на Българска социалистическа партия, тъй че от страна на президентската институция ви убеждавам, че конституцията е спазена“, съобщи Илияна Йотова.

Тя сподели, че не вижда причини в посока насрочване на нови съвещания.

„Както виждате, от сутринта Политическа партия най-малко няколко пъти смениха своята версия. Оказа се, че не бюджетът е бил в основата на това да не дойдат, а че не са били подготвени. Нека да си уеднаквят позициите и тогава да се извърнат към нас“, уточни тя.

Според нея президентската институция е посочила, че постоянно е отворена за разговор.

„Надявам се да опитат да създадат някакво държавно управление в границите на този парламент. Доколко то ще бъде устойчиво, самите участници в тези договаряния осъзнават, че няма по какъв начин да бъде изключително устойчиво. По-важно е да се завоюва известно време, с цел да могат да се одобряват значимите неща, които всички български жители чакат и които са в полза на държавата“, показа упованията си вицепрезидентът.

От двудневните съвещания обаче Йотова схванала, че въпреки непрестанно да се приказва, че би трябвало да се одобри пакетът от нужните закони за Плана за възобновяване, те още не са импортирани, а някои от тях даже не са написани.

„Ние показахме, че сме единствената институция, която може да подсигурява българските жители, в това число и с два доста сполучливи служебни кабинета. Смятам, че президентът към този момент има задоволително опит в тази посока и в случай че се стигне до този вид, ще има длъжностен кабинет“, сподели тя.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР