“Столичната община е първата община в България, която разработи, прие

...
“Столичната община е първата община в България, която разработи, прие
Коментари Харесай

Фандъкова: Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София

“Столичната община е първата община в България, която създаде, одобри и извършва Стратегия за умна специализация на София. В нея като цели за София са осведомителните и информационните технологии и изобретателните и креативен индустрии” – това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на конференция „ Интелигентна специализация и трансфер на технологии като новаторски мотори за районен напредък “, проведена от Съвместен проучвателен център и Европейската комисия. В конференцията участваха еврокомисар Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на Европейска комисия на районите Марку Маркула.

“През последните години Столичната община интензивно взе участие и поддържа събития, свързани с цифровите технологии и нововъведенията като фестивала „ Уебит “, „ Иновейшън експлорър “, а през юни, след няколко седмици, София ще бъде хазаин още веднъж на фестивала „ Уебит “. Със съдействието на еврокомисаря Мария Габриел в София ще проведем Дигитална асамблея, в границите на която организираме Балкански хакатон” – сподели Фандъкова.

През последните години София се развива като най-голямата регионална стопанска система и все по-убедено се потвърждава като привлекателно място за вложения. София създава 40% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Информационните технологии са измежду най-бързо разрастващите се промишлености в София. Те образуват 5,7% от стопанската система и генерират все по-голяма част от износа на България. Работещите в IT бранша в София са над 40 400 индивида, от които една трета са дами.

В София работят над 100 IT компании, разрастващи в допълнение висококвалифицирани експерти. Един от главните тласъци за нахлуване на нови вложители в столицата са добре квалифицираните фрагменти, като в София над 50% от дейното население е с висше обучение.

Кметът уточни също, че Столичната община е първата община в България, която започва процеса на отваряне на данни. С поддръжката на стратегия „ Европа “ и съдействието на Асоциация за развиване на София бе резработена платформа, където отварянето на данни от общинската администрация започва с публикуването на сборния бюджет на Столична община, както и плановете по стратегия „ Култура “ и публичните поръчки. Към сегашния миг за Столична община се разгласяват и поддържат в настоящо положение 27 набора от данни. През 2018 година се планува да бъдат оповестени още 23 набора от данни.

Развиваме и публичните зони със свободен достъп до безвъзмезден интернет, както и в градския превоз. Метрото на София е с цялостно покритие на безвъзмезден интернет.

Столичната община кандидатства и по план WiFi4EU – скица за финансиране и подкрепяне инсталирането на Wi-Fi на публично пространство.

Столичната община работи и по съответен план за основаване на лаборатория за нововъведения и генериране на хрумвания. Това е планът „ Умения за новите генерации ”. По плана Столичната община основава лаборатория за нововъведения и генериране на изобретателни хрумвания в поддръжка на младежите.

“София е един от координаторите в Градският дневен ред на Европейски Съюз (Urban agenda for the EU), в която Европейска комисия и редица европейски градове си партнират непосредствено. София е координатор на партньорство „ Цифров преход “ дружно с Естония и Оулу, Финландия. Целта на партньорството е да разпознава и предложи нови ограничения и решения за възстановяване на европейското законодателство, финансиране на градските политики и обучителните стратегии за улеснение на цифровия преход в Европа” – сподели също Фандъкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР