“Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога

...
“Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога
Коментари Харесай

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

“Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, в никакъв случай не съм срещал нещо такова.” Така разяснява договорката на ЧЕЗ за продажба на активите й в България притежателят на чешката енергийна компания Energo-Pro – милиардерът Яромир Тесарж, пред lidovky.cz, представена от economic.bg.

Един от най-богатите чехи се опита да купи българският бизнес на групата ЧЕЗ, само че не съумя. Той е уверен, че това се е случило, тъй като процедурата за асортимент на покупател не е била транспарантна, написа той в писмо до чешкото сдружение.

Предприемачът поддържа своето писмо с разбор на BDO Advisory. Изследването на консултантската компания подлага на критика по-специално ЧЕЗ, че не дава на евентуалните купувачи еднакъв достъп до информация.

Това е и повода, заради която компанията му „ Енерго-про “ предлага по- дребна сума за покупка от спечелилия на „ Инерком груп “. „ Заключенията в отчета демонстрират, че процесът по продажба на активите явно е бил обиден от незадоволителна информация за оферентите, което затрудни позицията им и е по-малко евентуално да дадат допустимо най-хубавото предложение “, се споделя в отчета.

Собственикът на „ Енерго-Про “, който към този момент е на българския пазар и чиято дистрибуторска мрежа обслужва над един милион клиенти, счита, че държанието на ЧЕЗ в процеса на избор на покупател е аматьорски. Анализаторите на BDO Advisory дефинираха метода на ЧЕЗ като неразбираем.

„ Процесът няма ясна тактика, която да стартира от началото до края. Неговата организация не подхожда на размера на договорката и смисъла на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на обособените стадии не отговаряха на нормалните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за претендент купувачите, които могат да понижат желанието си за присъединяване по-нататък, и по този метод да се получи най-хубавата оферта “, написа в писмото Тесарж.

Ръководството на ЧЕЗ не разяснява директно наличието на писмото. “С Надзорния съвет на ЧЕЗ обсъждаме изцяло цялата договорка за продажба на български активи. Част от показаните материали е и оценката на всички предложения,”, сподели представителят на енергийния колос Ладислав Крис.

Energo-Pro не беше измежду финалните претенденти за покупател на българския бизнес на ЧЕЗ. През ноември 2017 година представителят на компанията удостовери, че сумата, която е подготвена да заплати сигурно е над 281 млн. евро.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР