“Отново станахме свидетели на поредното нападение над суверенна държава в

...
“Отново станахме свидетели на поредното нападение над суверенна държава в
Коментари Харесай

Eдинственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът! Какво каза партията АБВ по повод въздушните нападения над Сирия

“Отново станахме очевидци на следващото нахлуване над суверенна страна в Близкия Изток, в прорез с интернационалното право, без утвърждението на Организация на обединените нации, осъществено след изговаряне на присъда без доказателства, която не устоя обикновен причинно-следствен анализ”.

Това се споделя в декларация на политическа партия АБВ във връзка въздушните набези на Съединени американски щати, Франция и Англия в Сирия след хипотетичната офанзива с химическо оръжие от сирийския режим в град Дума, съобщи OFFnews.

Според АБВ единственият път за решение на проблемите в интернационалните връзки е разговорът, основан на взаимно почитание, равнопоставеност и обективност. Лицемерието, двойният критерий, провокациите, вменяването на виновност априори отвращават и отблъскват всички трезвомислещи хора! Те нанасят и непоправими вреди върху доверието в интернационалните институции и главните сили, призвани да поддържат световния ред, безапелационни са от партията.

През последния месец няколко събития, свързани с трендове на възходящи спорове в интернационалните връзки, вълнуват милиарди хора по света. За всички тях общият знаменател е война. Все повече политици, анализатори и специалисти, публицисти предизвестяват, че светът е навлязъл в нова студена война, която може да прерасне в международна гореща война. Тече развой на милитаризация, увеличение на военни бюджети, произвеждане и продажба на оръжие.

Часовникът на Страшния съд на нуклеарните физици в Чикаго, който отмерва минутите до нуклеарния апокалипсис, бе изместен на две минути до среднощ и в никакъв случай не е показвал по-близък нуклеарен конфликт от 1953 година до момента. Процесите на възходящ протекционизъм, деглобализация, рецесия на интернационалния неолиберален ред и засилваща се мултиполярна борба занапред ще набират скорост. Капитализмът навлиза в интервал на войни, в които интернационалното право, доказателствата, ролята на интернационалните организации като Организация на обединените нации ще имат все по-малко значение. Видяхме го нееднократно през последните години.

В началото на 90-те години първата война против Ирак бе стартирана с един подправен предлог, една неистина – че войските на Саддам Хюсеин нападнали детска болница и избивали децата там. През 2003 година стартира втората война против Ирак – отново с изфабрикувани доказателства за владение на химическо оръжие, което още веднъж се оказа неистина. Резултатът беше милиони прогонени и избити, разрушена страна, а тези, които излъгаха просто се извиниха. Резултатът беше разрушение на светските режими и обръщането към Исляма като метод на готовност в разрастващите се спорове. Резултатът беше началото на връщане в Средновековието посредством появяването на „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “. Резултатът беше съвсем 30-годишна религиозна война в Близкия Изток, а и в столиците на разнообразни страни в Европа. Резултатът беше голяма бежанска вълна. Резултатът за България от проявената съюзническа взаимност беше изгубени човешки животи, изгубени милиарди долари, изискуем от Ирак дълг, банален с необятна ръка от най-бедната страна в Европейски Съюз!

Сега още веднъж станахме очевидци на следващото нахлуване над суверенна страна в Близкия Изток, в прорез с интернационалното право, без утвърждението на Организация на обединените нации, осъществено след изговаряне на присъда без доказателства, която не устоя обикновен причинно-следствен разбор, и в която липсва най-важното – претекст за такова обезверено деяние в миг, когато сирийската войска на процедура е спечелила гражданската война. Извършилите ударите по Сирия страни настояват, че желаят стабилизиране на обстановката, само че тази несправедлива експанзия подкрепя терористичните организации, участващи в спора и отдалечава решението. Близкият Изток е трансфорат в буре с барут, погубени са към този момент милиони хора, а протичащото се там визира целия останал свят. Засяга мощно и нас, защото сме на стратегическо място в бежанските талази към Европа.

Много тревожно и показателно е и ставащото сред Турция и Гърция – две страни-членки на НАТО, които претърпяха към този момент военно опълчване по отношение на Кипър. Напрежението сред тях се усилва, сипят се закани, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг безучастно прави заявления, че възходящата заплаха от спор сред тях „ не е проблем на НАТО “. Когато става дума за недоказания случай „ Скрипал “ от нас се изисква да сме солидарни и да участваме в спорове, само че когато става дума за възходяща заплаха от конфликт сред две натовски страни – това „ не е проблем на НАТО “. Ако Гърция не е „ проблем “, ще бъде ли България подобен при сходни рискове?

В обстановка на възходяща враждебност, противодействия и спорове България, която се намира в един от рисковите и нестабилни райони в света, е изправена пред от ден на ден закани и неустановеност. Единственият път за решение на проблемите в интернационалните връзки е разговорът, основан на взаимно почитание, равнопоставеност и обективност! Лицемерието, двойният критерий, провокациите, вменяването на виновност априори отвращават и отблъскват всички трезвомислещи хора! Те нанасят и непоправими вреди върху доверието в интернационалните институции и главните сили, призвани да поддържат световния ред!

Затова ние поддържаме реакцията на българското държавно управление, което се вслуша и в нашата Декларация, и в настояванията на други политически сили във връзка дипломатическата война по случая „ Скрипал “. Подкрепяме политиката на мир и съдействие със Западните Балкани и с целия Балкански полуостров.

Изразяваме нашата открита и ясна позиция:

НЕ на възходящата милитаризация, НЕ на присъединяване на България в недоказани спорове! НЕ на нападенията, над която и да е страна, в прорез с интернационалното право и решенията на Организация на обединените нации!

Смятаме, че българското държавно управление и парламент би трябвало доста ясно и изрично да ОСЪДЯТ тези удари, както и категорично да разгласят, че България ще съблюдава допустимо най-стриктен НЕУТРАЛИТЕТ! Никаква криворазбрана съюзническа взаимност, която за нула време може да ни трансформира в спектакъл на военни дейности или най-малкото – донор на пушечно месо в нова “коалиция на желаещите”!

Смятаме, че левите партии в България и по света би трябвало ясно и изрично да се разгласят против войната и против нарушаването на интернационалното право, както направиха двама от най-видните международни леви водачи – Джереми Корбин във Англия и Бърни Сандърс в Съединени американски щати. Трябва да бъдем солидарни, само че солидарни в мира, не във войната!

Живеем във все по-опасни времена. Искат да ни вкарват още веднъж и още веднъж в най-различни войни. Да кажем „ НЕ на войната “! Това не са нашите войни. Не ни правете част от тях! Всички дружно против войната!
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР