“До 15 юли възлагаме тръжната процедура за изграждането на пречиствателна

...
“До 15 юли възлагаме тръжната процедура за изграждането на пречиствателна
Коментари Харесай

Тръгва процедурата за пречиствателна станция за питейна вода в Шумен

“До 15 юли разпореждаме тръжната процедура за построяването на пречиствателна станция за питейни води в Шумен.” Това разгласи пред кореспонденти на мястото, където ще бъде издигната станцията министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Нанков посети многофункционалната зала “Арена Шумен”, която беше издигната малко над 8 милиона лв., отпуснати от държавния бюджет и би трябвало да бъде призната от комисия до десетина дни.

“Всичко е хубаво, само че без да оправим питейната вода на шуменци сме за на никое място. Основната ни цел е това. Шумен изпревари всички останали общини и области с проектирането и с възлагането, тъй като отново споделям осъзнаваме какъв брой ни е значим казусът. Кметът още през 2016-та и 2017-та ни извади душата да отпуснем целево финансиране за правене на плана за Пречиствателна станция за питейни води. Ще заложим 18 месеца период за построяването, тъй че в границите на две години ще имаме построена пречиствателна станция за питейни води”, разяснява министърът.

Според Нанков новото оборудване нямало да докара до ново повишаване на водата, която сега е най-скъпата в България. Самата пречиствателна станция ще коства 23 милиона лв., а парите са обезпечени по Оперативна програма “Околна среда”. Успоредно с това ще започва и втори огромен воден план – реконструкцията на довеждащия тръбопровод от бент. “Тича” чиято стойност по план е над 50 милиона лв.. Общо за региона заложените ограничения по водната мрежа са за над 110 милиона лв., като тук влиза и Нови пазар, както и надграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Шумен с нова апаратура за оползотворяване на утайките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР